Apache gaat Facebookpagina post factum modereren


Om het maatschappelijk debat op de Facebookpagina van Apache hoffelijk en opbouwend te houden, zal de redactie in de toekomst de reacties modereren. Dat zal post factum gebeuren. Een reactie onder een post impliceert dus niet dat de redactie ze heeft goedgekeurd.

Eind vorige maand organiseerde Apache een ‘Café Apache’ over online intimidatie en trolling. Klimaatactiviste Anuna De Wever, voormalig hoofdredacteur van Knack online Jago Kosolosky en professor Sara Pabian van de onderzoeksgroep MIOS gingen in debat over de vervuiling van het online debat.

In de aanloop naar de discussieavond fileerde Apache de haatreacties die partijleider van Groen, Meyrem Almaci, over zich heen kreeg na de publicatie van een filmpje over haar eedaflegging op de Facebookpagina van Ter Zake.

Vergeleken met wat er elders op Facebookpagina’s valt te lezen, is het debat op de Facebookpagina van Apache doorgaans van een zeer degelijk niveau. Maar af en toe zijn er excessen: trollen die de boel bewust komen verzieken, haat zaaien of gratuit schelden.

Facebook treedt daartegen nauwelijks of niet op. Het tegenovergestelde lijkt waar: de socialemediagigant beloont impliciet posts waaronder massaal wordt gescholden. Dergelijke “interacties” zorgen er immers mee voor dat het advertentiemodel draait.

Om het debat op de Apache Facebookpagina op een hoog niveau te houden zal de redactie in de toekomst reacties verwijderen die geen rekening houden met onderstaande spelregels.

De spelregels

  1. Geen anonieme reacties
  2. Geen reacties die inhoudelijk niets te maken hebben met de post
  3. Geen onjuiste, obscene of beledigende reacties
  4. Geen reacties die een aantasting impliceren van het privé-leven
  5. Geen seksistische, racistische of xenofobe reacties
  6. Geen gescheld en haatdragende taal
  7. Geen oproepen tot haat of geweld

De redactie zal zich niet 24 uur per dag bezig houden met het opvolgen van alle reacties op Facebook. Wel zullen we ‘post factum’ reacties modereren. Een reactie onder een post impliceert dus geen goedkeuring van de redactie. Lezers kunnen ons ook wijzen op posts waarbij de spelregels met voeten worden getreden.

Op die manier hopen we het debat, ook op Facebook beschaafd te kunnen houden.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelApache gaat Facebookpagina post factum modereren
Auteur(s)Redactie Apache
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=99066
Gepubliceerd 15 juli 2019 @ 16:52. Met update op 15 juli 2019 @ 16:53
Opgevraagd04 juli 2020 @ 12:25
Klik hier om te printen