Apache gaat Facebookpagina post factum modereren

Redactie Apache
1024px-Troll_Warning
(Beeld: wikimedia commons)

Eind vorige maand organiseerde Apache een ‘Café Apache’ over online intimidatie en trolling. Klimaatactiviste Anuna De Wever, voormalig hoofdredacteur van Knack online Jago Kosolosky en professor Sara Pabian van de onderzoeksgroep MIOS gingen in debat over de vervuiling van het online debat.

In de aanloop naar de discussieavond fileerde Apache de haatreacties die partijleider van Groen, Meyrem Almaci, over zich heen kreeg na de publicatie van een filmpje over haar eedaflegging op de Facebookpagina van Ter Zake.

Vergeleken met wat er elders op Facebookpagina’s valt te lezen, is het debat op de Facebookpagina van Apache doorgaans van een zeer degelijk niveau. Maar af en toe zijn er excessen: trollen die de boel bewust komen verzieken, haat zaaien of gratuit schelden.

Facebook treedt daartegen nauwelijks of niet op. Het tegenovergestelde lijkt waar: de socialemediagigant beloont impliciet posts waaronder massaal wordt gescholden. Dergelijke “interacties” zorgen er immers mee voor dat het advertentiemodel draait.

Om het debat op de Apache Facebookpagina op een hoog niveau te houden zal de redactie in de toekomst reacties verwijderen die geen rekening houden met onderstaande spelregels.

De spelregels

  1. Geen anonieme reacties
  2. Geen reacties die inhoudelijk niets te maken hebben met de post
  3. Geen onjuiste, obscene of beledigende reacties
  4. Geen reacties die een aantasting impliceren van het privé-leven
  5. Geen seksistische, racistische of xenofobe reacties
  6. Geen gescheld en haatdragende taal
  7. Geen oproepen tot haat of geweld

De redactie zal zich niet 24 uur per dag bezig houden met het opvolgen van alle reacties op Facebook. Wel zullen we ‘post factum’ reacties modereren. Een reactie onder een post impliceert dus geen goedkeuring van de redactie. Lezers kunnen ons ook wijzen op posts waarbij de spelregels met voeten worden getreden.

Op die manier hopen we het debat, ook op Facebook beschaafd te kunnen houden.

LEES OOK
Redactie Apache / 13-04-2021

Franse nieuwssite Mediapart blijft journalistieke bakens verzetten

Mediapart zette de voorbije jaren kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek opnieuw op de kaart. Leden van Apache zullen vanaf nu geregeld (vertaalde) bijdragen van Mediapart kunnen…
plenel
Jan Walraven / 26-03-2021

Europese organisaties vragen actie tegen juridische intimidatie van kritische stemmen

Meer dan honderd organisaties roepen de Raad van Europa op om op te treden tegen de groeiende dreiging van rechtszaken tegen kritische berichtgeving en opinies.
Press-freedom
Tom Cochez / 21-12-2020

Openbaar ministerie vraagt vrijspraak voor Fornuisfilmpje

Het openbaar ministerie vraagt de vrijspraak van hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Stef Arends naar aanleiding van de klacht die lobbyist Erik Van der Paal indiende…
Screen Shot 2017-11-17 at 16.30.15