Politieke partijen zitten ook in 2018 op een berg geld

 Leestijd: 3 minuten

0

De Vlaamse politieke partijen en de nationale PVDA/PTB besteedden in 2018 samen 12,8 miljoen euro aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daar kwam nog eens bijna 8,2 miljoen euro uitgaven voor “propaganda” doorheen het jaar bovenop. Samen goed voor ...

In het kort

De Vlaamse politieke partijen en de nationale PVDA/PTB besteedden in 2018 samen 12,8 miljoen euro aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daar kwam nog eens bijna 8,2 miljoen euro uitgaven voor “propaganda” doorheen het jaar bovenop. Samen goed voor 21 miljoen euro. Dat blijkt uit de recent neergelegde jaarrekeningen.

Ondanks die forse uitgaven voor propaganda- en verkiezingen daalde het eigen vermogen van de partijen nauwelijks. Met een gezamenlijk eigen vermogen van 68,6 miljoen euro blijven de partijen rijker dan ooit. Dat is een gevolg van de subsidies die de partijen zichzelf blijven uitkeren: meer dan 44 miljoen euro in 2018.

Met een totaal eigen vermogen van 29,4 miljoen euro blijft N-VA verruit de rijkste partij van het land. De Vlaamsnationalistische partij besteedde liefst 8,2 miljoen euro aan propaganda en verkiezingsuitgaven. Daarmee laat ze het Vlaams Belang, een partij die traditioneel zwaar inzet op propaganda ver achter zich. Het VB gaf ongeveer 3 miljoen uit aan propaganda en verkiezingen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid