Boom redt klimaat, Britten tegen fracking en Amerikaanse concentratiekampen

6 juli 2019 Jan Walraven
bos boom bomen

Frack off

In Nottinghamshire, de streek die Robin Hood volgens de legende onveilig maakte, is vandaag een andere burgerbeweging actief. Zij stelen geen geld van de rijken, maar viseren met hun juridische en andere acties indirect wel één van de rijkste Britten: Jim Ratcliffe. Zijn bedrijf, chemiereus INEOS, wil namelijk via fracking de ondergrond ontginnen in deze streek in het midden van Engeland. Het schaliegas dat op die manier gewonnen wordt, zou uiteindelijk terecht kunnen komen in de fabriek die INEOS wil bouwen in Antwerpen om grondstoffen voor plastic te produceren. MO*Magazine ging langs bij de groeiende burgerbeweging die een stokje wil steken voor deze fracking-plannen van Ratcliffe en INEOS.

Buurtbewoners vrezen aardbevingen in de oude mijnstreek, maar ook waterverontreiniging. De gevolgen voor het klimaat van extra gaswinning staan eveneens op de agenda.

Boompjes opzetten

In de zoektocht naar oplossingen voor de klimaatcrisis, en dus de grote hoeveelheden CO2 die we dagelijks massaal de lucht in pompen, wordt intensief onderzocht welke de meeste werkbare en efficiënte methode van zogeheten 'carbon capture & storage' zou zijn. Technologische ontwikkeling als oorzaak én oplossing van klimaatopwarming? Wetenschappers stellen nu een technologie voor die vanzelf groeit én zijn nut al bewezen heeft: bomen. The Guardian bericht over de studie, die keek naar gebieden zonder landbouw of stedelijke bebouwing en concludeerde dat het mogelijk is om wereldwijd biljoenen bomen te planten. Waarom? Als we erin slagen een dergelijk grootschalige boomplanting te ondernemen, zijn de nieuwe bomen na enkele jaren in staat om maar liefst tweederde van de CO2 te verwijderen die door menselijke activiteit de atmosfeer is ingepompt.

Redden bomen het klimaat?

bos boom bomen

Moderne slaven lakken nagels

Ook voor jonge Vietnamezen is Europa vaak het beloofde land. Om hier te geraken zijn ze bereid om duizenden euro's smokkelgeld te betalen aan criminele netwerken. Eenmaal hier worden ze als moderne slaven uitgebuit in nagelsalons waar ze moeten werken om hun schulden af te lossen. Onderzoek van VRT, De Standaard en Knack toont hoe dit internationaal fenomeen ook in Brussel voet aan de grond krijgt. Voor ze in een nagelsalon in Brussel terechtkomen, hebben de Vietnamezen er al een helse tocht opzitten, die hen via Rusland van Oost- naar West-Europa brengt.

De echte prijs van een goedkope manicure blijkt torenhoog, want ook minderjarigen worden uitgebuit.

nagel manicure

Een buitenwijk van de hel

'Concentratiekampen' noemde het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez ze onomwonden. Tot grote woede van velen. De kampen waar vluchtelingen massaal en zonder proces worden opgesloten in vaak erbarmelijke omstandigheden komen volgens The New York Review Books nochtans perfect overeen met de historische definitie van  wat een concentratiekamp is. De terminologie doet er uiteindelijk in feite weinig toe. Wat er in de kampen gebeurt des te meer. De informatie over de situatie in de kampen die Trump heeft geopend, loopt slechts druppelsgewijs binnen. De weinige berichten spreken echter boekdelen: overbevolking, ondraaglijke hitte, mishandeling, opgesloten kinderen. Voor verschillende mensen kende de opsluiting al een dodelijke afloop.

Deze massa-detentie is helaas niet de eerste in de (Amerikaanse) geschiedenis. Waar zal het deze keer toe leiden?

Conservatieve crisis

Het lijstje doet ondertussen wat cliché aan, en toch wordt het steeds uitgebreider: Trump, Brexit, Baudet, Salvini, Van Grieken, en binnenkort misschien prime minister Boris. Rechts mag in het Westen dan wel nooit zo succesvol hebben geleken, toch is het conservatisme in crisis, meent The Economist. De populistische wind die radicaal- en extreemrechts naar ongekende hoogten stuwt, dreigt de klassiek conservatieve, centrumrechtse krachten volledig vleugellam te maken. Nieuw-rechts is geen natuurlijke evolutie van klassiek rechts, maar een afwijzing ervan, meent het Britse blad.

Terwijl conservatieven net een rem zetten op al te snelle omwentelingen, prediken de geradicaliseerde nieuw-rechtse idolen net dat: revolutie. Het volk slikt het voorlopig als zoete koek. Met welk risico?

Heb je zelf iets interessants gelezen, gehoord of gezien? Laat een reactie achter onderaan dit stuk, of mail naar keuze@apache.be!

LEES OOK
Jan Walraven / 14-03-2020

Coronatest voor EU, een Griekse 'black site', en de plastic planeet

Het coronavirus test de solidariteit binnen de Europese Unie, Griekenland runt illegaal detentiecentrum, het geheim van Big Plastic, en nog meer in de Keuze van Apache.
photo-of-plastic-bottles-2547565
Jan Walraven / 21-12-2019

Europese migratiemiljarden, Amerikaanse persoonsgegevens, en Oekraïense oerbossen

Waarom kan niemand precies zeggen hoe Europa zijn migratiemiljarden besteedt? Waarom moeten Oekraïense oerbossen wijken voor een skigebied? Antwoorden in de keuze van Apache.
smartphone verslaving verslaafd jeanne menjoulet
Jan Walraven / 25-05-2019

Drones aan de grenzen, corrupte grondverkopen en schimmige Europese donaties

Drone-patrouilles aan de Europese buitengrenzen, corruptie met Indonesisch regenwoud, buitenlands geld voor Europese partijen, en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van…
T-Hawk Remotely Piloted Air System in Afghanistan