Apache trekt bericht in na vergissing bij het parket

 Leestijd: 1 minuut0

Apache trekt het bericht “Ex-topmedewerkster Francken aangehouden in Visazaak” in. Een misverstand bij het parket leidde tot de verkeerde informatie.

Apache vroeg vrijdagavond om 18:15 aan het parket of het klopte dat Lies Verlinden (impliciet) in verdenking is gesteld.

Een half uur later antwoordt het parket: “Zij werd inderdaad in dat lopend gerechtelijk onderzoek eveneens aangehouden door de onderzoeksrechter en komt maandag voor de raadkamer. Haar precieze rol wordt verder onderzocht.”

Omdat Apache al eerder over de Visazaak berichtte en er een dossier aan wijdde, beliste de redactie om over de kwestie kort te berichten.

In tussentijd werd gebeld naar het gsm-nummer van Lies Verlinden, in de hoop een familielid aan de lijn te krijgen voor een wederwoord. Maar de lijn bleef onbeantwoord. Daarnaast werd gezocht naar een vast nummer op het thuisadres van de vrouw, eveneens in de hoop een familielid aan de lijn te krijgen voor een werderwoord.

Iets voor 21 uur kreeg Apache de echtgenoot van Lies Verlinden aan de lijn, met de melding dat zijn vrouw niet aangehouden is. Enkele minuten later kreeg Apache ook Verlinden zelf aan de lijn.

Onmiddellijk werd daarvan melding gemaakt in het oorspronkelijk bericht, op Twitter en via Facebook. Er werd ook contact gezocht met het parket.

Om 21:15 kwam volgend antwoord van het parket. “Ik heb geen enkele keer de naam Lies Verlinden laten weten. Enkel heb ik bevestigd dat de echtgenote van Kucam werd aangehouden en maandag voor de raadkamer komt. Gelieve dan ook u bericht recht te zetten.”

Uit bovenstaande verduidelijking en onderstaande bewijsmateriaal is duidelijk dat Apache op een deontologisch correcte manier handelde.

Dat het misverstand bij het parket leidde tot een foutief bericht, is een kwalijke zaak voor alle partijen.

Steven Vanden Bussche (journalist), Karl Van den Broeck (hoofdredacteur)

Auteur: Steven Vanden Bussche

Steven Vanden Bussche studeerde geschiedenis aan de UGent en mag ook lesgeven aan het secundair onderwijs. Sinds 2005 werkt Steven als journalist. Eerst als regiocorrespondent voor Het Laatste Nieuws en de VRT, daarna zeven jaar voor het persagentschap Belga. Sinds augustus 2017 schrijft Steven voltijds voor Apache.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid