Apache trekt bericht in na vergissing bij het parket

 Leestijd: 1 minuut0

Apache trok vrijdagavond 5 juli het bericht “Ex-topmedewerkster Francken aangehouden in Visazaak” in. Een misverstand bij het parket leidde tot de verkeerde informatie.

Apache vroeg op vrijdag 5 juli rond 18:15 bevestiging of het klopt dat in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa (Melikan Kucam) ook mevrouw Lies Verlinden, (impliciet) in verdenking is gesteld. Eerder die week werden namelijk verschillende mensen in dat dossier aangehouden, waarover niet spontaan werd gecommuniceerd.

Het parket antwoordde rond 18:45: “Zij werd inderdaad in dat lopend gerechtelijk onderzoek eveneens aangehouden door de onderzoeksrechter en komt maandag voor de raadkamer. Haar precieze rol wordt nog verder onderzocht.”

Na een wissel van parketwoordvoerders die vrijdagavond bleek de toen dienstdoende parketmagistraat zich echter vergist te hebben. Lies Verlinden werd namelijk verkeerdelijk aangenomen als echtgenote van Kucam, die eerder die week wel werd aangehouden.

De vergissing werd door het parket rond 22:30 aan alle perscontacten meegedeeld. De dubbelzinnigheid in die mail ‘dat de communicatie tussen het parket en Apache mogelijk enige misverstand teweeg gebracht’ werd achteraf ook uitgeklaard.

“Parket Antwerpen en Apache hebben op 16 september rond de tafel gezeten over de zaak”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Als parket hebben we aangegeven dat de persmagistraat zich op dat moment vergist heeft.”

 

Apache-journalist Steven Vanden Bussche en Lies Verlinden spraken elkaar meermaals en constructief over deze kwestie.

 

(update 3 oktober 2019)

Auteur: Steven Vanden Bussche

Steven Vanden Bussche studeerde geschiedenis aan de UGent en mag ook lesgeven aan het secundair onderwijs. Sinds 2005 werkt Steven als journalist. Eerst als regiocorrespondent voor Het Laatste Nieuws en de VRT, daarna zeven jaar voor het persagentschap Belga. Sinds augustus 2017 schrijft Steven voltijds voor Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid