De Kempen was bijna het kleine Congo van België

 Leestijd: 9 minuten

1

De prille Belgische staat gaat na 1830 al snel op zoek naar kolonies. Die moeten niet alleen dienen als wingewest of als afzetmarkt, maar ze moeten ook werklozen, kansarmen en avonturiers opvangen. De grote hongersnoden in ...

In het kort

Na de splitsing van het Koninkrijk der Nederlanden moet het prille België op zoek naar een kolonie. De koloniale rijkdommen uit Indonesië en Suriname zijn immers niet langer bereikbaar voor de Zuid-Nederlandse bedrijven.

Maar er is nog een reden waarom België elders op de wereld een kolonie wil stichten. De situatie van de arbeiders in (vooral) Vlaanderen is zo schrijnend dat maatregelen zich opdringen. De landbouw staat onder druk, mislukte oogsten leiden tot hongersnood en het proletariaat dat in de steden werk gaat zoeken in de industrie komt vaak in nog armtieriger omstandigheden terecht.

De kolonies moeten niet alleen dienen als wingewest of als afzetmarkt, maar ze moeten ook werklozen, kansarmen en avonturiers opvangen. De grote hongersnoden in de jaren dertig en veertig van de 19e-eeuw manen de overheid aan tot actie. Sociale onrust kan ze missen als kiespijn. En zo werd de Kempen bijna het kleine Congo van België.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid