Het opvallende grootgrondbezit van Limburgse steden en gemeenten


Opvallend veel Limburgse steden en gemeenten hebben nog heel wat publieke grond in bezit. In de top twintig van Vlaamse lokale besturen met het meeste overheidsgrond, prijken er maar liefst twaalf Limburgse. De verklaring hiervoor moeten ...

In het kort

Opvallend veel Limburgse steden en gemeenten hebben nog heel wat publieke grond in bezit. In de top twintig van Vlaamse lokale besturen met het meeste overheidsgrond, prijken er maar liefst twaalf Limburgse. De verklaring hiervoor moeten we zoeken in de 18de eeuw, bij de heiboeren in de Kempen.

“We kopen grond in het belang van de gemeenschap, de stad en de natuur.” Aan het woord is Bob Nijs, sinds begin dit jaar burgemeester van Lommel voor CD&V. De Limburgse gemeente is een buitenbeentje. Terwijl tussen 2014 en 2017 alle Vlaamse steden en gemeenten samen meer dan 3.200 hectare publieke gronden en bossen verkochten, groeide het publiek patrimonium van Lommel verder aan. In de vorige legislatuur met iets meer dan 48 hectare om precies te zijn.

Tussen eind 2014 en eind 2017 daalde het totale grondpatrimonium van Vlaamse steden en gemeenten van 503 tot 472 vierkante kilometer. Limburgse steden en gemeenten ontsnappen maar heel beperkt aan die tendens.

Uit cijfers van het Agentschap Facilitair bedrijf bleek dat tussen 2014 en eind 2017 in zes van de twaalf Limburgse ‘grootgrondbezittende steden en gemeenten’ beperkt verkocht werd.

Waarom net Limburgse steden en gemeenten de top 20 overheersen van lokale besturen met de meeste publieke grond, kan meer dan waarschijnlijk verklaard worden door de manier waarop de ‘enclosure’ verschilde met Vlaanderen en Brabant.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelHet opvallende grootgrondbezit van Limburgse steden en gemeenten
Auteur(s)Jan Walraven & Steven Vanden Bussche
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=97253
Gepubliceerd 18 juni 2019 @ 11:55
Opgevraagd30 mei 2020 @ 13:36
Klik hier om te printen