Troebel zicht op prijzen Vlaamse landbouwgrond


In heel Europa wordt landbouwgrond steeds meer een investeringsgoed in plaats van een productiegoed. De financiële sector gooit zich op landbouwgrond als winstgevend beleggingsproduct, terwijl de kleine, jonge landbouwer de dupe dreigt te worden. In Wallonië ...

In het kort

In heel Europa wordt landbouwgrond steeds meer een investeringsgoed in plaats van een productiegoed. De financiële sector gooit zich op landbouwgrond als winstgevend beleggingsproduct, terwijl de kleine, jonge landbouwer de dupe dreigt te worden. In Wallonië werd daarom in 2017 een prijsobservatorium opgezet. Volgens de Vlaamse Landmaatschappij zou ook Vlaanderen baat hebben bij een duidelijk beeld op landbouwgrond.

 

Per dag verdwijnt gemiddeld 7 hectare open ruimte onder een laag beton of andere verharding. Ook landbouwgrond weerstaat niet aan die druk. Volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) wordt in Vlaanderen gemiddeld 15 procent van de voor landbouw bestemde grond voor andere doeleinden dan landbouw gebruikt. Boeren hebben dus minder ruimte dan ze op de bestemmingsplannen eigenlijk krijgen. Tegelijk verkopen ook lokale besturen de laatste jaren grote oppervlakten landbouwgrond.

Ondanks die grote en toenemende druk op landbouwgrond heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) geen zicht op de prijsevolutie van en eventuele speculatie met landbouwgrond. “Bij onze eigen projecten zien we de laatste 10 jaar al een enorme prijsstijging, soms tot een verdrievoudiging”, vertelt Griet Celen, afdelingshoofd bij de Vlaamse Landmaatschappij. Een algemeen beeld ontbreekt weliswaar.

Vlaanderen is daarmee eigenlijk een uitzondering. In landen als Frankrijk, Hongarije of Italië heeft men wel een duidelijk zicht op de evolutie van grondprijzen en de oorzaken ervan. Ook in Wallonië werd met het ‘Observatoire du foncier agricole’ in 2017 dergelijk initiatief opgericht.

“De tool moet een echt grondbeleid mogelijk maken, om zo het hoofd te bieden aan de druk op landbouwgrond door de gestage prijsstijging, en de speculatie met gronden”, zegt de woordvoerder van Waals landbouwminister Collin.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelTroebel zicht op prijzen Vlaamse landbouwgrond
Auteur(s)Jan Walraven & Steven Vanden Bussche
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=97186
Gepubliceerd 11 juni 2019 @ 09:00. Met update op 20 januari 2020 @ 14:44
Opgevraagd30 mei 2020 @ 14:51
Klik hier om te printen