Peilingen blijken alweer fake news


Met fouten tot ruim 9 procentpunten slaagden de peilingen er ook deze keer niet in de verkiezingsuitslag adequaat te voorspellen. Peilingen blijken fake news, dat wel het maatschappelijk debat stuurt en foute analyses voedt.

In het kort

Met fouten tot ruim 9% slaagden de peilingen er ook deze keer niet in de verkiezingsuitslag adequaat te voorspellen. Peilingen blijken fake news dat het maatschappelijk debat stuurt en foute analyses voedt.

Het Vlaams Belang was op 26 mei goed voor 18,6% van de Vlaamse stemmen voor de Kamer. Dat is 9,3% meer dan de ‘politieke barometer’ van VRT/De Standaard een maand eerder voorspelde. Dezelfde peiling voorzag dat Groen 14,6% van de stemmen zou halen. Het werd 9,8%. Een overschatting met 4,8%.

In Franstalig België werden gelijkaardige fouten voorspeld. De score van Ecolo bijvoorbeeld werd 7,5% te hoog ingeschat.

Een week voor de verkiezingen zat de peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir er iets dichter bij. Al blijkt ook dat behoorlijk relatief. Voor de Vlaamse partijen werden zowel N-VA als Vlaams Belang buiten de zelfverklaarde foutenmarge (van 3,1%) gepeild.

N-VA werd 3,2% overschat, Vlaams Belang werd 4,7% onderschat. In Franstalig België zat de ‘Grote Peiling’ er respectievelijk 4,6% en 4,5% naast wat de scores van Ecolo en PTB betreft.

Hoewel de peilingen al meermaals hebben bewezen waardeloos te zijn, blijven ze keer op keer goed voor dubbele pagina’s en openingen van kranten en nieuwsbulletins. Politiek journalisten pennen analyses neer, zonder de minste grond. Politicologen wagen zich aan conclusies en politieke partijen laten er hun strategie door bepalen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelPeilingen blijken alweer fake news
Auteur(s)Tom Cochez & Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=97060
Gepubliceerd 04 juni 2019 @ 13:03. Met update op 04 juni 2019 @ 19:28
Opgevraagd15 augustus 2020 @ 11:13
Klik hier om te printen