76 gemeenten stemden voor absolute Vlaams-nationalistische meerderheid

 Leestijd: 2 minuten

2

De twee Vlaams-nationalistische partijen N-VA en Vlaams Belang boekten bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 76 gemeenten een virtuele meerderheid. Een forse stijging ten opzichte van de provincieraadsverkiezingen in oktober vorig jaar. Toen hadden ze ...

In het kort

De twee Vlaams-nationalistische partijen N-VA en Vlaams Belang boekten bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 76 gemeenten een virtuele meerderheid. Een forse stijging ten opzichte van de provincieraadsverkiezingen in oktober vorig jaar. Toen hadden ze die meerderheid in 29 gemeenten. Vooral in de Antwerpse rand boeken de Vlaams-nationalistische partijen samen monsterscores.

“De realiteit is dat Vlaanderen naar rechts wil gaan, en dat Vlaanderen Vlaams-nationaal is. Niemand kan daar omheen”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in zijn toespraak op verkiezingsavond. “Vlaanderen snakt naar een rechts Vlaams-nationalistisch beleid”, verwoordde kersvers Kamerlid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) het bij De Standaard. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stemde Vlaanderen “duidelijk rechts en Vlaams nationaal”.

Het is nog de vraag of dat ook de juiste interpretatie is van de verkiezingsuitslag. Tellen we de resultaten van beide Vlaams-nationalistische partijen op, dan wordt wel duidelijk in welke gemeenten ze het best scoren.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid