Koro 27 mei 2019

27 mei 2019 Bert Verhoye
Bert Verhoye

Wat iedereen zou moeten weten, volgens Charlotte Deprez

Het was niet gemakkelijk om de beste Koro van 2019 te kiezen, maar deze lijkt me wel typerend voor jou: een open brief aan Filip Dewinter. Je schreef het stuk op 27 mei, na de verkiezingsuitslagen, maar het blijft pijnlijk actueel. Bij alles wat er de afgelopen maanden gebeurde, vraag ik me af wat jij erover zou geschreven hebben. Ik ben zeker dat ik niet de enige ben.

We missen je. We missen je gevatte opmerkingen, je strijd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen het fascisme. We missen hoe je ervoor zorgde dat wij het beste uit onszelf haalden, maar ook hoe je ons kon geruststellen als dat eens niet lukte.

Wat heb ik spijt dat ik niet vaker gezegd heb hoe trots ik was om zo’n grootvader te hebben.

Charlotte Deprez is freelance journalist en kleindochter van Bert Verhoye.

> bekijk ook de keuze van de rest van het team

De volgende jaren hebben onze paden mekaar vaak gekruist. Je daagde me voor de rechter omdat ik jou op een affiche van De Zwarte Komedie had gezet met kopstukken van de nazi's. De rechter verklaarde de zaak niet ontvankelijk.

Je probeerde de subsidie van mijn theatertje af te pakken in een aangrijpende mededeling voor de Vlaamse Raad. Patrick Dewael snoerde je de mond.

Je schreef een brief naar mijn hoofdredacteur om mij niet meer naar de persconferenties van het Vlaams Blok te laten gaan. De brief deed smalend de ronde van de redactie en werd op het prikbord geplaatst.

Jouw volgelingen gooiden de ruiten in van zaken die affiches van De Zwarte Komedie aan hun raam hingen. Wij gingen beiden ons weegs.

Jij bleef fascistische onzin verkopen ("Uit zelfverdediging, met twee bokshandschoenen"), wij bleven er mee lachen ("Uit zelfbevrediging, met twee condooms"). Wij verspreidden affiches waar je op de grond lag te vechten met de kleinzoon van John Lundström.

Kortom, te veel om allemaal op te noemen.

En nu is het weer Zwarte Zondag. Volgens mij zal Wever er zijn hand niet voor omdraaien om het cordon sanitaire te doorbreken en met jouw bende, excuseer, partij een Vlaamsche coalitie te vormen. Misschien word jij wel minister van cultuur.

Je hebt veel geleerd, uit stukken in de Nieuwe Gazet en uit theaterproducties in De Zwarte Komedie. Een minister van cultuur is zelden erudiet genoeg.

Ik wens jou een aangenaam stukje toekomst en jouw kiezers ooit inzicht in wat ze gisteren hebben aangericht.

Met vriendelijke groet

Bert Verhoye

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE