‘Links moet zich opnieuw grondig organiseren’

 Leestijd: 6 minuten

4

Voor de Amerikaanse socioloog Vivek Chibber kan het niet duidelijker zijn: wil links de scherpe randen van het kapitalisme afvijlen dan moet het als vanouds massaal organiseren en mobiliseren. Met zijn boek ‘Kapitalisme voor beginners’ reikt ...

In het kort

Voor de Amerikaanse socioloog Vivek Chibber kan het niet duidelijker zijn: wil links de scherpe randen van het kapitalisme afvijlen dan moet het als vanouds massaal organiseren en mobiliseren. Met zijn boek ‘Kapitalisme voor beginners’ reikt hij zijn publiek een leidraad aan om die organisatie en het verzet vorm en richting te geven. “We zien de geboorte van een nieuw links, maar de jonge mensen binnen die beweging hebben nauwelijks iets te lezen dat na de jaren ’60 is geschreven, in hun taal, over hun situatie.”

“Mensen begrijpen wat ze persoonlijk ervaren”, vertelt Chibber. “Dat ze een slechte job hebben, dat ze de eindjes nauwelijks aan mekaar kunnen knopen. Dat betekent weliswaar niet dat ze begrijpen hoe het systeem werkt. Of dat het geen kwestie van individuele tekortkomingen is, maar dat hun dagelijkse problemen worden voortgebracht door het systeem en de maatschappij waarin we leven. Voor mij is het altijd al de taak geweest van links om te tonen dat wat mensen ervaren niet toevallig is. Links deed dit vroeger wel, maar is het ondertussen verleerd.”

Met zijn boek wil hij terug aanknopen met die traditie. Het past ook binnen de visie die hij doorheen het boek uiteenzet en die in één woord samen te vatten is: organiseren. “Pamfletten zijn belangrijk wanneer je mensen probeert te organiseren, samen te brengen rond een wereldvisie, een ‘Weltanschauung’”, zegt hij.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid