Regering laat Belgische kinderen in Syrië aan hun lot over

 Leestijd: 6 minuten

0

In tegenstelling tot wat ze zelf besliste, doet de Belgische regering nauwelijks iets om Belgische kinderen uit de Koerdische kampen in Syrië te redden. Volgens het Brussels Koerdisch Instituut levert de regering geen actieve inspanningen. Intussen ...

In het kort

In tegenstelling tot wat ze zelf besliste, doet de Belgische regering nauwelijks iets om Belgische kinderen uit de Koerdische kampen in Syrië te redden. Volgens het Brussels Koerdisch Instituut levert de regering geen actieve inspanningen. Intussen lieten al drie kinderen het leven. “Juridisch, moreel en principieel schiet de regering tekort”, zegt Hans Bonte (sp.a)

In 2017 besliste de regering om alle gelokaliseerde en geïdentificeerde kinderen van Syriëstrijders, jonger dan tien jaar, te laten terugkeren naar België. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: de repatriëring gaat enkel op voor de kinderen en niet voor hun moeders. Bovendien moeten ze zelf tot in een ambassade of consulaat geraken in een buurland als Turkije of Libanon. In Syrië zelf is geen Belgische vertegenwoordiging. Bij kinderen die niet over een Belgisch paspoort beschikken, wordt een DNA-test afgenomen om zeker te zijn dat het om kinderen van Belgische afkomst gaat.

Dat België de moeders niet mee wil repatriëren, bemoeilijkt de zaak. De Koerdische autoriteiten eisen dat kinderen niet van hun ouders worden gescheiden. De moeders moeten dus mee vertrekken. Het gevolg is een patstelling: België doet niet aan actieve repatriëring en vraagt vooral inspanningen van de kinderen en moeders zelf.

Een team artsen en psychologen van de VUB dat de kinderen zelf wil gaan halen, krijgt bijgevolg ook geen steun van minister De Block.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid