Geen persvrijheid meer in Burundi: internetradio’s informeren vanuit Rwanda


Zowat tachtig Burundese journalisten vluchtten sinds 2015 hun land uit. Dat jaar ging president Pierre Nkurunziza een (onwettige) derde ambtstermijn in. De meeste journalisten werken nu voor internetradio’s vanuit buurland Rwanda, want een vrije pers is ...

In het kort

Zowat tachtig Burundese journalisten vluchtten sinds 2015 hun land uit. Dat jaar ging president Pierre Nkurunziza een(onwettige) derde ambtstermijn in. De meeste journalisten werken nu voor internetradio’s vanuit buurland Rwanda, want een vrije pers is er in het Centraal-Afrikaanse ‘voorbeeldland’ niet meer.

Bob Rugurika was directeur van de grootste onafhankelijke Burundese zender ‘Radio Publique Africaine’. De onderzoeksjournalist, die ondertussen bescherming kreeg in ons land, was eind april te gast op het MOOOV-festival. Hij stelde er samen met de Brusselse regisseur Manno Lanssens ‘On Air’ voor, een documentaire over zijn strijd om meer persvrijheid en zoektocht naar de waarheid. “De droom om als journalist iets wezenlijks bij te dragen of te veranderen, leeft ook bij Burundese journalisten. Alleen genieten ze niet de bescherming zoals hier, riskeren ze vaak hun leven.”

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelGeen persvrijheid meer in Burundi: internetradio’s informeren vanuit Rwanda
Auteur(s)Steven Vanden Bussche
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=95708
Gepubliceerd 30 april 2019 @ 08:59. Met update op 20 augustus 2019 @ 18:52
Opgevraagd09 juli 2020 @ 05:12
Klik hier om te printen