Geen persvrijheid meer in Burundi: internetradio’s informeren vanuit Rwanda

 Leestijd: 4 minuten

0

Zowat tachtig Burundese journalisten vluchtten sinds 2015 hun land uit. Dat jaar ging president Pierre Nkurunziza een (onwettige) derde ambtstermijn in. De meeste journalisten werken nu voor internetradio’s vanuit buurland Rwanda, want een vrije pers is ...

In het kort

Zowat tachtig Burundese journalisten vluchtten sinds 2015 hun land uit. Dat jaar ging president Pierre Nkurunziza een(onwettige) derde ambtstermijn in. De meeste journalisten werken nu voor internetradio’s vanuit buurland Rwanda, want een vrije pers is er in het Centraal-Afrikaanse ‘voorbeeldland’ niet meer.

Bob Rugurika was directeur van de grootste onafhankelijke Burundese zender ‘Radio Publique Africaine’. De onderzoeksjournalist, die ondertussen bescherming kreeg in ons land, was eind april te gast op het MOOOV-festival. Hij stelde er samen met de Brusselse regisseur Manno Lanssens ‘On Air’ voor, een documentaire over zijn strijd om meer persvrijheid en zoektocht naar de waarheid. “De droom om als journalist iets wezenlijks bij te dragen of te veranderen, leeft ook bij Burundese journalisten. Alleen genieten ze niet de bescherming zoals hier, riskeren ze vaak hun leven.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid