Socfin (4): hard labeur voor een karig loon

 Leestijd: 7 minuten

0

Zonder de nodige bescherming pesticiden verstuiven of tonnen palmnoten per dag verzamelen en inladen, en dat tegen een zeer karig loon. De arbeidsomstandigheden op de palmolieplantages van Socfin in Sierra Leone zijn weinig benijdenswaardig. De opgelegde ...

In het kort

Zonder afdoende bescherming pesticiden verstuiven of tonnen palmnoten per dag verzamelen en inladen, en dat tegen een zeer karig loon. De arbeidsomstandigheden op de palmolieplantages van Socfin in Sierra Leone zijn weinig benijdenswaardig. De opgelegde doelstellingen liggen bovendien zodanig hoog dat dagloners zich soms genoodzaakt zien om hun kinderen in te schakelen.

De onvrede bij landeigenaars zorgt bovendien voor aanhoudende conflicten in het West-Afrikaanse land. Dat stelden journalisten van Médor ter plaatse vast.

Dit is het laatste deel van een vierdelige reeks over Socfin, door ons Franstalig zusterblad Médor. Socfin, de agro-industriële multinational met Belgische en koloniale roots, is beroemd en berucht in Afrika, Azië en ver daarbuiten.

De holding, vandaag met hoofdzetel in Luxemburg, heeft een zeer ingewikkelde bedrijfsstructuur, beheert 192.000 hectare aan palmolie- en rubberplantages en stelt wereldwijd 49.000 mensen tewerk.

Aan het hoofd van de zeer ingewikkelde en weinig transparante structuur achter Socfin staat de mediaschuwe hoofdaandeelhouder, Hubert Fabri.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid