Socfin (3): dodelijk geweld in Sierra Leone


Twee betogers lieten begin dit jaar het leven bij protesten tegen palmoliegigant Socfin in Sierra Leone. Getuigen zagen ordetroepen rondrijden in jeeps van de van oorsprong Belgische multinational, die geleid wordt door de mysterieuze Belgische ondernemer Hubert ...

In het kort

Grondtwisten en onvrede over de arbeidsomstandigheden spelen palmoliegigant Socfin in West-Afrika al jarenlang parten. Begin dit jaar vielen er in Sierra Leone zelfs twee doden bij een plaatselijke betoging tegen de van oorsprong Belgische multinational die geleid wordt door de mysterieuze Belgische ondernemer Hubert Fabri. Getuigen zagen ordetroepen rondrijden in jeeps van Socfin.

Sinds plantagebeheerder Socfin neerstreek bij de Sierra Leoonse stam Malen uiten buurtbewoners hun onvrede over de – volgens sommigen – gedwongen huur van de gronden. Ook de arbeidsomstandigheden in de palmolieplantage zelf zorgen voor aanhoudende ontevredenheid.

Médor trok naar het zuidoosten van Sierra Leone en bezocht de regio rond de plantage, die zo groot is als het Brussels Gewest.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelSocfin (3): dodelijk geweld in Sierra Leone
Auteur(s)Quentin Noirfalisse & Cedric Vallet
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=95178
Gepubliceerd 18 april 2019 @ 11:39. Met update op 18 april 2019 @ 16:16
Opgevraagd27 mei 2020 @ 04:44
Klik hier om te printen