Socfin (3): dodelijk geweld in Sierra Leone

 Leestijd: 5 minuten

1

Twee betogers lieten begin dit jaar het leven bij protesten tegen palmoliegigant Socfin in Sierra Leone. Getuigen zagen ordetroepen rondrijden in jeeps van de van oorsprong Belgische multinational, die geleid wordt door de mysterieuze Belgische ondernemer Hubert ...

In het kort

Grondtwisten en onvrede over de arbeidsomstandigheden spelen palmoliegigant Socfin in West-Afrika al jarenlang parten. Begin dit jaar vielen er in Sierra Leone zelfs twee doden bij een plaatselijke betoging tegen de van oorsprong Belgische multinational die geleid wordt door de mysterieuze Belgische ondernemer Hubert Fabri. Getuigen zagen ordetroepen rondrijden in jeeps van Socfin.

Sinds plantagebeheerder Socfin neerstreek bij de Sierra Leoonse stam Malen uiten buurtbewoners hun onvrede over de – volgens sommigen – gedwongen huur van de gronden. Ook de arbeidsomstandigheden in de palmolieplantage zelf zorgen voor aanhoudende ontevredenheid.

Médor trok naar het zuidoosten van Sierra Leone en bezocht de regio rond de plantage, die zo groot is als het Brussels Gewest.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid