Bedrijf Belgische ondernemer beschuldigd van omkoping bij Kirgizische miljoenendeal


De Kirgizische veiligheidsdiensten onderzoeken de mogelijke omkoping van verschillende topambtenaren door een Litouwse firma in handen van de Belgische ondernemer Albert Karaziwan, die banden heeft met ex-MR-politicus Alain Destexhe. De firma haalde een miljoenencontract binnen voor ...

In het kort

De Kirgizische veiligheidsdiensten onderzoeken de mogelijke omkoping van verschillende topambtenaren door Garsu Pasaulis, een Litouwse firma in handen van de Belgische ondernemer Albert Karaziwan, die banden heeft met ex-MR-politicus Alain Destexhe.

De firma haalde een contract binnen ter waarde van 940 miljoen Kirgizische som, of bijna 12 miljoen euro voor het leveren van biometrische paspoorten. Zowel voormalige als huidige ambtenaren worden beschuldigd van het aanvaarden van smeergeld van de winnende firma, die voor hen internationale reizen betaald zou hebben.

Journalisten van Kloop en OCCRP leggen bloot wat er misliep tijdens de gunningsprocedure.

Centraal in het onderzoek staat de State Registry Service, het agentschap dat de paspoorten aflevert aan burgers, en dat ook de aanbesteding uitschreef. Voorlopig werden al drie verdachten opgepakt.

Uit nazicht van de eigendomsstructuur van Garsu Pasaulis blijkt dat achter dit Litouwse bedrijf het Belgische bedrijf Semlex Europe en de Belgische eigenaar Albert Karaziwan schuilgaan. In ons land loopt er onderzoek naar het bedrijf en de eigenaar voor fraude met paspoorten in Congo, en in de Comoren onderzoekt een parlementaire commissie de illegale verkoop van identiteitspapieren. In het Belgisch onderzoek naar Semlex duikt ook ex-MR-senator Alain Destexhe op, ontdekte ons zusterblad Médor.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelBedrijf Belgische ondernemer beschuldigd van omkoping bij Kirgizische miljoenendeal
Auteur(s)Alexandra Li
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=95392
Gepubliceerd 18 april 2019 @ 10:01. Met update op 18 april 2019 @ 19:54
Opgevraagd02 juni 2020 @ 20:11
Klik hier om te printen