Socfin (1): rubberkoning op de vlucht voor belastingen


Hij heerst over 192.000 hectares rubber- en palmolieplantages en over Socfin, een meer dan 100 jaar oude, van oorsprong Belgische agro-industriële multinational. Socfin-topman Hubert Fabri, één van de allerrijkste Belgen, werd vorig jaar in Brussel veroordeeld voor corruptie. ...

In het kort

Hij heerst over 192.000 hectares rubber- en palmolieplantages en over Socfin, een meer dan 100 jaar oude, van oorsprong Belgische agro-industriële multinational. Socfin-topman Hubert Fabri, één van de allerrijkste Belgen, werd vorig jaar in Brussel veroordeeld voor corruptie. Wie is deze raadselachtige, mediaschuwe ‘rubberkoning’ die de Belgische belastingdruk ontvluchtte en onderdak vond in Zwitserland? En wat voor bedrijf is Socfin eigenlijk?

Dit is het eerste deel van een vierdelige reeks over Socfin, door ons Franstalig zusterblad Médor. Socfin, de agro-industriële multinational met Belgische en koloniale roots, is beroemd en berucht in Afrika, Azië en ver daarbuiten.

De holding, vandaag met hoofdzetel in Luxemburg, heeft een zeer ingewikkelde bedrijfsstructuur, beheert 192.000 hectare aan palmolie- en rubberplantages en stelt wereldwijd 49.000 mensen tewerk.

Aan het hoofd van de zeer ingewikkelde en intransparante structuur achter Socfin staat de mediaschuwe hoofdaandeelhouder, Hubert Fabri.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelSocfin (1): rubberkoning op de vlucht voor belastingen
Auteur(s)Quentin Noirfalisse & Cedric Vallet
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=95167
Gepubliceerd 16 april 2019 @ 07:27. Met update op 20 januari 2020 @ 21:48
Opgevraagd25 oktober 2020 @ 07:09
Klik hier om te printen