Socfin (1): rubberkoning op de vlucht voor belastingen

 Leestijd: 6 minuten

0

Hij heerst over 192.000 hectares rubber- en palmolieplantages en over Socfin, een meer dan 100 jaar oude, van oorsprong Belgische agro-industriële multinational. Socfin-topman Hubert Fabri, één van de allerrijkste Belgen, werd vorig jaar in Brussel veroordeeld voor corruptie. ...

In het kort

Hij heerst over 192.000 hectares rubber- en palmolieplantages en over Socfin, een meer dan 100 jaar oude, van oorsprong Belgische agro-industriële multinational. Socfin-topman Hubert Fabri, één van de allerrijkste Belgen, werd vorig jaar in Brussel veroordeeld voor corruptie. Wie is deze raadselachtige, mediaschuwe ‘rubberkoning’ die de Belgische belastingdruk ontvluchtte en onderdak vond in Zwitserland? En wat voor bedrijf is Socfin eigenlijk?

Dit is het eerste deel van een vierdelige reeks over Socfin, door ons Franstalig zusterblad Médor. Socfin, de agro-industriële multinational met Belgische en koloniale roots, is beroemd en berucht in Afrika, Azië en ver daarbuiten.

De holding, vandaag met hoofdzetel in Luxemburg, heeft een zeer ingewikkelde bedrijfsstructuur, beheert 192.000 hectare aan palmolie- en rubberplantages en stelt wereldwijd 49.000 mensen tewerk.

Aan het hoofd van de zeer ingewikkelde en intransparante structuur achter Socfin staat de mediaschuwe hoofdaandeelhouder, Hubert Fabri.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid