Koksijde wil stadsgrond gratis ter beschikking stellen aan zakenpartner Vanden Bussche

 Leestijd: 2 minuten0

De gemeente Koksijde en het Agentschap Natuur en Bos onderhandelen over een voorstel om gemeentegrond ter beschikking te stellen voor een complex van 141 appartementen op de plek van het voormalige Home Mathilde Schroyens. Het appartementencomplex werd ontworpen in opdracht van burgemeester Marc Vanden Bussche, en wordt verder ontwikkeld door zijn zakenpartner Marc Paeleman.

Het project ‘Zuiderduin’, was in 2017 het grootste vastgoedproject van de Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche, maar die trok zijn vergunningsaanvraag in nadat omwonenden beroep hadden aangetekend.

Op 15 november vorig jaar werd door het college een nieuwe bouwvergunning voor hetzelfde project verleend, dit keer aan de vennootschap Skyline Europe van Marc Paeleman. Paeleman is ook aandeelhouder van de vennootschap van Vanden Bussche, Domus Marcus.

Bebouwen van waardevol natuurgebied

Ook nu werd beroep aangetekend bij de provincie, en met succes. Zowel de Provinciaal Omgevingsambtenaar als het Agentschap Natuur en Bos gaven de omwonenden gelijk, en adviseerden negatief. Volgens de omgevingsambtenaar doet zich een ‘legaliteitsbelemmering’ voor omdat zeer waardevolle natuur onvoldoende gecompenseerd wordt in de bouwplannen.

Het voormalig Home Mathilde Schroyens – dat vroeger gebruikt werd voor zeeklassen van het Antwerps stedelijk onderwijs en in 2016 door de Stad Antwerpen werd verkocht aan Paeleman en Vanden Bussche – is namelijk gelegen in duingebied dat als ‘verboden te wijzigen vegetatie’ is geclassificeerd.

Tot 2013 werden in het Home Mathilde Schroyens schooluitstappen voor Antwerpse kinderen georganiseerd, zodat kinderen uit de stad ook eens in de natuur konden verblijven. (Video: Stef Arends (C) Apache)

Volgens het Agentschap Natuur en Bos mag alleen in die duinen worden gebouwd als de waardevolle natuur op een andere plek wordt ‘gecompenseerd’ met nieuwe natuur. Daar had Skyline Europe geen rekening mee gehouden in het projectvoorstel.

Gemeente springt in de bres voor Skyline Europe

Het gemeentebestuur van Marc Vanden Bussche voert nu onderhandelingen met het ANB om dat bezwaar tegen het project van Vanden Bussches zakenpartner weg te nemen. De gemeente is bereid om waardevolle duingrond ter beschikking stellen die Skyline Europe kan opgeven als ‘compensatie’ voor de bebouwing op ander duingebied. Die plannen werden door de projectontwikkelaar aangekondigd in een hoorzitting bij de provincie op 12 maart.

“Er is inderdaad een doorbraak in de onderhandelingen tussen de gemeente en het ANB om gemeentegrond ter beschikking te stellen van bouwpromotoren”, bevestigt advocaat Pieter-Jan Defoort van Skyline Europe. Ook het ANB laat weten dat over dat voorstel onderhandeld wordt.

In het voormalig openluchtverblijf konden stadskinderen uit Antwerpen gratis een paar dagen op vakantie in de natuur. (Archieffoto)

Normaal gesproken moeten projectontwikkelaars de waardevolle natuur die ze door hun bebouwing verwijderen, compenseren door op hun eigen grond gelijkaardige natuur ‘bij te maken’. Daarmee wordt gezorgd dat er netto geen waardevolle vegetatie verloren gaat.

In het voorstel van de gemeente Koksijde wordt in plaats daarvan een bestaand natuurgebied, dat eigendom van de gemeente is, onderhouden door de projectontwikkelaar. Die hoeft dus geen nieuwe gronden te kopen, maar enkel te zorgen voor onderhoud van bestaand gemeentegroen.

Puur toeval

Volgens de advocaat van Skyline Europe is het puur toeval dat er net een doorbraak is in de onderhandelingen tussen de gemeente en het ANB, nu Skyline Europe dringend verlegen zit om compensatienatuur. “Het voorstel geldt voor alle bouwpromotoren. Het zou toch gek zijn als wij daar dan geen gebruik van kunnen maken”, aldus Defoort.

“We hebben bovendien overal gezocht naar andere gronden om natuurcompensatie uit te voeren, maar er is nauwelijks nog grond beschikbaar om nieuwe natuur te voorzien”, laat de advocaat weten. “Wat moeten we anders doen, het project stopzetten?”

Defoort benadrukt ook dat burgemeester Vanden Bussche niets meer te maken heeft met het project. “De burgemeester is geen aandeelhouder van Skyline Europe, en de vennootschap van de burgemeester is hier niet bij betrokken”.

Zelfde adres en telefoonnummer

Toch is het opmerkelijk dat de kantoren van Vanden Bussches vennootschap Domus Marcus en Skyline Europe op hetzelfde telefoonnummer te bereiken zijn, dat het officiële vestigingsadres van de twee vennootschappen hetzelfde is, dat de logo’s vrijwel identiek zijn en dat Skyline-eigenaar Marc Paeleman ook aandeelhouder is van Domus Marcus.

De logo’s van Domus Marcus en Skyline Europe zijn vrijwel identiek.

De dienst stedenbouw van de gemeente Koksijde laat weten niet op de hoogte te zijn van de onderhandelingen tussen ANB en de gemeente, en ook algemeen directeur Joeri Stekelorum heeft geen weet van een college- of gemeenteraadsbeslissing om die onderhandelingen op te starten.

Marc Vanden Bussche wilde niet inhoudelijk reageren, maar geeft aan dat “Apache voor de kar wordt gespannen van bepaalde mensen” en laat weten dat “het een keer gedaan moet zijn met aantijgingen die enkel bedoeld zijn om het mensen lastig te maken”.

Vanden Bussche voegt nog toe dat hij geen zaakvoerder meer is in het project.

Auteur: Stef Arends

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op vimeo.com/stefarends.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books