Na de klacht: de waarheid als wapen

 Leestijd: 1 minuut5

Naar aanleiding van de nieuwe klacht waarbij een schadeclaim van 500.000 euro wordt geëist na nieuwe publicaties in het dossier Land Invest Gate, krijgen we talloze mails en berichten van mensen die vragen hoe ze kunnen helpen.

Zou het geen goed idee zijn om een crowdfundingactie op poten te zetten? Kan er meer ruchtbaarheid worden gegeven aan de hele zaak? Hoe maken we een einde aan de aanhoudende intimidatiepogingen?

De talloze vragen zijn hartverwarmend. Net als de blijken van steun en solidariteit. Zo organiseert de Luikse afdeling van de Liga voor de Rechten van de Mens komende woensdag een actie aan het gerechtsgebouw in Luik waar de zaak wordt ingeleid.

(Foto: Shutterstock)

Tijd

Ook al zijn de vragen die ons bereiken divers, het antwoord erop is eigenlijk eenvoudig: alles wat ons versterkt, maakt het diegenen die ons het werk onmogelijk proberen te maken moeilijker.

Wat hen pijn doet, is de onverkwikkelijke waarheid. Zonder de onthulling van die waarheid zou er geen klacht zijn. Bovendien beseffen diegenen die de nieuwe klacht indienden dat er nog verschillende artikels in de pipeline zitten. Nieuwe onthullingen waarvan ze weten dat ze opnieuw pijn zullen doen.

Het zijn geen makkelijke verhalen om te maken. Twee mensen werken intussen al maandenlang quasi fulltime op het dossier. Er kruipt ontzettend veel tijd in.

Intimideren, de waarheid stil houden, nieuwe onthullingen in de kiem smoren. Daar draait de klacht om

Net dat is wat met deze klacht wordt beoogd: kostbare tijd in beslag nemen. Daarom ook werden, naast de dagvaardingen, verschillende klachten ingediend bij de (Franstalige) raad voor de journalistiek. Het weerleggen van die zeer uitgebreide klachten kost bakken kostbare tijd.

Breed gedeeld

We maken ons geen zorgen over de afloop van de rechtszaak. Vanzelfsprekend moet een rechtszaak steeds gepleit worden, maar net zoals vorige keer mist de dagvaarding elke grond. Het probleem is de tijd die in de verdediging kruipt en die we niet kunnen investeren in verder onderzoek.

Daarbij helpen kan het best door abonnee te worden of door andere mensen een lidmaatschap cadeau te doen. Ook toetreden tot onze lezerscoöperatie kan. Dat laat ons toe om extra te investeren in journalistiek.

Maar minstens zo belangrijk: op die manier raakt de onverkwikkelijke waarheid die in dit dossier naar boven komt, breder bekend en verspreid. Daar draait de klacht uiteindelijk om: intimideren, de waarheid stil houden, nieuw onthullingen in de kiem smoren.

Het enige gepaste antwoord daarop is meer onthullingen die breder worden gedeeld.

 

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid