Slimme spionnen, onbewoonbare Aarde en de macht van AB InBev

 Leestijd: 3 minuten0

Maken Amazon, Google en co met hun slimme assistenten de natte droom van de Stasi waar? Hoe zullen maatschappij, politiek en economie eruit zien op een door klimaatopwarming veranderde planeet? En hoe slaagde AB InBev erin zijn dominantie van de Amerikaanse biermarkt te bestendigen? Dit en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache, onze selectie van wat je moet gelezen, gezien of gehoord moet hebben, uit binnen- en buitenlandse media.

Virtuele assistenten of slimme spionnen?

Na de smartphone moet de zogenaamde virtuele assistent het nieuwe, onmisbare technologische snufje worden. Techgiganten als Amazon, Google en Apple zetten zwaar in op deze slimme, van spraaktechnologie voorziene luidsprekers die antwoorden op al onze prangende vragen en ons leven makkelijker moeten maken. Maar wat horen Alexa, Siri en co? Welke informatie slaan ze op, welke geluiden analyseren ze en waarvoor? In de wereld van artificiële intelligentie zijn data alles. Zonder deze data blijven de AI-systemen ‘dom’. Enkel met data kan het systeem slimmer worden (gemaakt), kunnen gebruikers beter op hun individuele wenken worden bediend, en worden de toestellen dus ook steeds meer onmisbaar. The Guardian is alleszins niet helemaal gerust dat onze privacy gewaarborgd is en blijft.

Maken we wanneer we een Amazon Echo of Google Home kopen niet gewoon de natte droom van de Stasi waar?

De virtuele assistent Google Home Mini


AB InBev wint alweer

Als je tegenwoordig een willekeurig café binnenstapt, kan je er niet meer naast kijken: naast ouwe getrouwen als Westvleteren, Hoegaarden, Palm of een simpele pint, sieren ook steeds meer IPA’s, extra gehopte blonde of ouderwets zure bruine bieren van hippe kleine brouwerijen de bierkaart. Je zou denken dat we in België van oudsher wel genoeg speciale en minder speciale bieren hebben, toch nam de populariteit van deze zogenaamde ‘craft beers’ ook bij ons een hoge vlucht. Ook in de VS, waar ‘craft beers’ ontstonden, is het fenomeen een ware rage. De laatste jaren doken duizenden kleine Amerikaanse brouwerijen op die hun eigen bieren op de markt brachten, meestal vanuit een expliciet anti-AB InBev gevoel. ‘Craft beer’ drink je intussen overal, maar denk daarom niet dat de kleine brouwers wonnen. Integendeel, ‘Big Beer’ is nog altijd koning, schrijft Amerikaans bierjournalist Dave Infante.

AB InBev past voor ‘craft brewers’ dezelfde strategie toe die van hen de absolute heerser over de biermarkt heeft gemaakt, ook in ons land: als je ze niet kan verslaan, koop ze op.


Leven op een hete Aarde

Mislukte oogsten, vernielde ecosystemen en bloedhete steden door overstromingen en orkanen, hittegolven en bosbranden, die ook nog eens zorgen voor massale migratie. Klimaatopwarming dreigt onze planeet én samenleving te herscheppen. In zijn bestseller ‘Uninhabitable Earth – Life After Warming‘ schetst de Amerikaanse auteur David Wallace-Wells een vaak angstaanjagend toekomstbeeld, en stelt daarover ook cruciale menselijke vragen: hoe zal onze maatschappij eruitzien? Overleeft onze democratie? Wie wint en wie verliest? In de podcast Talking Politics waarschuwt Wallace-Wells dat grote delen van de enige bewoonbare planeet die we kennen wel eens sneller onbewoonbaar kunnen worden dan we vermoeden.

Volgens Wallace-Wells hebben we geen tijd voor een politieke, economische en maatschappelijke revolutie om het probleem aan te pakken. Of zal klimaatopwarming zelf zorgen voor die revolutie?

Bosbrand in Lowell, Verenigde Staten (Foto: Marcus Kauffman, rechtenvrij)


Fairtrade thee toch niet zo fair

Slecht nieuws voor bewuste consumenten die enkel theevarianten met een certificaat van de Rainforest Alliance of Fairtrade-label in hun winkelmandje leggen. De Thomson Reuters Foundation brengt aan het licht dat sommige plukkers op verschillende gecertifieerde plantages in Sri Lanka slechts 14 dollarcent overhouden aan een dag werk. Dit hongerloon is het resultaat van illegale afhoudingen voor onder andere het terugbetalen van schulden, of zelfs halveringen van het loon als een bepaald dagelijks quotum niet wordt gehaald. De Rainforest Alliance en Fairtrade beloven de onthullingen te onderzoeken, net als Unilever – het bedrijf achter onder meer Lipton Tea – dat deze gecertifieerde thee verkoopt.

De onthulling legt opnieuw mankementen bloot in het systeem van dit soort ‘ethische’ certificering, en plaatst vraagtekens bij de effectiviteit ervan.


Elke dag autoloze zondag

Rijd naar de dichtstbijzijnde garage, parkeer uw auto, stap uit, leg de sleutel op het dashboard, sla het portier achter jou dicht en kijk niet meer om. Dit moeten we doen om de stad van de toekomst te maken. National Geographic bedoelt het natuurlijk niet zo letterlijk en simpel. Dat Koning Auto in de steden van morgen troonsafstand zal moeten doen, daar zijn alleszins steeds meer bewoners, bestuurders, stadsplanners, architecten en onderzoekers het over eens. Door de auto de voorbije decennia massaal te verwelkomen in onze steden, hebben we ze eigenlijk verwaarloosd en verloederd. Om de steden te herdenken en opnieuw te maken tot duurzame, gezonde plekken waar mensen wonen en samenleven, moeten we dus massaal uit onze auto’s stappen.

Maar daar zal het niet bij blijven, want onze steden zijn gemaakt op maat van die auto’s. We zullen anders moeten plannen, bouwen, wonen en werken. Een heuse opdracht. Gelukkig zijn er voldoende steden die de weg plaveien, of beter: openbreken.

De autovrije binnenstad van Gent (Foto: Mobiliteitsbedrijf Gent © Jeroen Willems)


Politiek blijft in de familie

Herman en Alexander De Croo. Louis en Bruno Tobback. Karel en Jean-Jacques De Gucht. Luc en Freya Van den Bossche. Eric, Herman en Peter Van Rompuy. De lijst van Belgische politieke families is ellenlang. Geen toeval, schrijven de Amerikaanse politicologen Farida Jalalzai en Meg Rincker op The Conversation. Uit hun onderzoek naar de familiale achtergrond van meer dan duizend staats- en regeringsleiders van over de hele wereld, blijkt dat de meeste onder hen uit een politiek actieve familie komen. Opvallend: de familiale politieke band is een wereldwijd fenomeen, in monarchieën en democratieën, in arme en rijke landen.

Overal hebben politici met een familiale geschiedenis in de politieke een streepje voor. Al steekt Europa er wel wat bovenuit. En hebben vrouwelijke politici die familiale – meestal patriarchale – band nog meer nodig dan hun mannelijke tegenhangers.

Heb je zelf iets interessants gelezen, gehoord of gezien? Laat een reactie achter onderaan dit stuk, of mail naar keuze@apache.be!

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid