Moneyland: voor ultrarijken, multinationals en dictators (maar niet voor u)

 Leestijd: 15 minuten

0

Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden. Schrijver en journalist Oliver Bullough noemde deze wereld Moneyland en schonk ons daarmee ...

In het kort

Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden. Schrijver en journalist Oliver Bullough noemde deze wereld Moneyland en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen.

Volgens Bullough leven we in een wereld waarin het voor allerlei dubieuze en machtige mensen mogelijk is de boel leeg te roven, het geld weg te sluizen, om vervolgens in het buitenland het leven van een keizer te leiden. Dit alles zonder dat iemand iemand er iets aan kan doen. De geplukte landen en bedrijven blijven achter met een gapend gat dat niet zomaar gevuld kan worden.

‘Moneyland is ontworpen voor gewone mensen die belasting wilden ontwijken. Toen die constructies eenmaal opgetuigd waren, werden ze ontdekt door bijvoorbeeld de president van Nigeria die zo een gestolen miljard kon wegsluizen, of door een machtige Maleisische familie. Deze dubieuze types doen nu exact hetzelfde als de mensen die belasting ontwijken. Die twee groepen houden samen deze constructies in stand: de dubieuze types hebben over het algemeen behoorlijk goede connecties, de mensen die belasting ontwijken zijn de mensen die politieke partijen steunen en financieren.’

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid