CAW’s verwerkten onwettig rijksregisternummers

 Leestijd: 7 minuten

0

Meer dan een jaar lang verwerkten CAW’s de rijksregisternummers van cliënten zonder de vereiste machtiging. De FOD Binnenlandse Zaken bracht het parket en de Gegevensbeschermingsautoriteit op de hoogte van de inbreuk, maar diezelfde FOD gaf het ...

In het kort

Meer dan een jaar lang verwerkten CAW’s de rijksregisternummers van cliënten zonder de verplichte machtiging. Het gebruik van het rijksregisternummer gebeurt op vraag van Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V). De FOD Binnenlandse Zaken bracht het parket en de Gegevensbeschermingsautoriteit op de hoogte van de inbreuk, maar diezelfde FOD gaf het CAW desondanks op 12 maart toch een machtiging.

Het gebruik van het rijksregisternummer voor een elektronisch cliëntendossier, met daarin gevoelige psychosociale gegevens van kwetsbare personen, botst intern bij het CAW op verzet. Medewerkers vrezen dat de privacy van cliënten en de kwaliteit van de hulpverlening in het gedrang komt.

Sinds 1 januari 2018 worden cliënten van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk geregistreerd via hun rijksregisternummer. Nochtans kreeg het CAW daar pas meer dan een jaar later, op 12 maart 2019, de verplichte machtiging voor. Volgens onze informatie was de FOD Binnenlandse Zaken op de hoogte van de inbreuk door het CAW.

“We werden hiervan inderdaad op de hoogte gesteld en dit is ook doorgegeven aan de parketten en de Gegevensbeschermingsautoriteit”, zegt woordvoerder van de FOD Koen Schuyten. Het is niet duidelijk wat het parket zal doen. De Gegevensbeschermingsautoriteit laat alleszins weten dat het de inbreuk zal onderzoeken.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid