Calimero en de schuld van de ‘yogasnuivers’

 Leestijd: 4 minuten1

De verontrustende reeks ontploffingen in Antwerpen Noord zorgt voor hoogspanning op het Schoon Verdiep in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever weigerde aanvankelijk alle commentaar maar ging dan toch in het offensief. Hij gebruikt de crisis om de aanval in te zetten tegen de ‘yogasnuivers’. Een doorzichtig manoeuvre dat als een boemerang in zijn gezicht dreigt terug te keren.

Het lijkt wel een beproefde tactiek. Voor Bart De Wever is de aanval de beste verdediging. Toen een roekeloze politieman de kleine Mawda neerschoot, was hij er als de kippen bij om de (gedeelde) schuld in de schoenen van de ouders te schuiven. Wie neemt er nu een kind mee op zo’n gevaarlijke reis als hij illegaal naar Europa wil reizen, zei hij. Wanneer de drugsmaffia auto’s laat ontploffen in Antwerpen, dan gooit diezelfde Bart De Wever, dit keer als burgemeester en hoofd van de politie in Antwerpen, de zwarte piet naar… de groenen.

“Ik vind het onbegrijpelijk dat partijen soms pleiten voor de legalisering van drugs, opkomen voor het klimaat, voor propere lucht, maar drugs dan niet erg vinden. Terwijl dat het ongezondste is dat er is. Maar ze beseffen blijkbaar niet dat ze een onderdeel zijn van een keten, van een crimineel netwerk waar slachtoffers vallen, waar geweld wordt gepleegd en een samenleving wordt ontwricht”, zei hij gisteren, nadat hij een hele dag elk commentaar weigerde over de ontploffingen.

Hij voegde er ook nog fijntjes deze zin aan toe: “Ik erger mij rot aan de yogasnuivers die bijvoorbeeld opkomen voor luchtkwaliteit, maar er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat ze een criminele keten in gang houden.

Georganiseerde misdaad

De Wever probeert met deze uithaal de aandacht af te leiden van de ‘war on drugs’ die hij nu al zeven jaar lang voert in de Scheldestad. Die richt zich vooral op de kleine dealers en de druggebruikers in de stad. De aanpak van de georganiseerde misdaad die schatrijk wordt van de drugstrafiek via de Antwerpse haven verloopt erg stroef. Zo stroef dat De Wever zelfs de werking van de coördinerende cel wil onderzoeken. Een vlucht vooruit, aangezien dat helemaal zijn bevoegdheid niet is.

De Wever probeert met deze uithaal de aandacht af te leiden van de ‘war on drugs’ die hij nu al zeven jaar lang voert in de Scheldestad

Daarmee maakt hij een serieuze bocht want eerder schreef hij het toenemende geweld nog toe aan de ‘geslaagde’ oorlog tegen de drugdealers.

Niemand verwacht van een burgemeester van een stad als Antwerpen dat hij in zijn eentje in staat zou zijn om het hoofd te bieden aan de internationaal georganiseerde misdaad. Zelfs in samenwerking met de federale politiediensten is dat erg heikel. Het blijft dweilen met de kraan open.

Wat de bevolking wel mag verwachten, is een verscherpt politietoezicht. Toen de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs werd verhoogd, ontplooide de regering – op uitdrukkelijke vraag van de N-VA – een imposante legermacht in Brussel en Antwerpen. Die militaire patrouilles zijn pas recent teruggeschroefd. Dat een reeks explosies in het midden van de stad, vlak bij het populaire Park Spoor Noord, pas gisteren leidde tot een verhoogde aanwezigheid van politie in de straten, is op z’n minst eigenaardig. Ook de weigering van De Wever om ter plekke te gaan en (aanvankelijk) om publiek te reageren op de golf van geweld, lijkt op een bekentenis van zijn machteloosheid. Of zijn angst.

Ontslag

Dat De Wever nu fors uithaalt naar de oppositie, is wel bijzonder ongelukkig. De N-VA is immers de enige partij in het land die een parlementslid moest ontslaan (Kim Geybels) nadat het betrokken was geraakt bij een drugsdeal.

Pijnlijk voor Bart De Wever is ook de ontboezeming van zijn vriend Eric Van der Paal in De Standaard van 2 december 2017 . Die gaf toen een opmerkelijk interview nadat Apache het bijna voltallige schepencollege van Antwerpen had gefilmd op weg naar zijn verjaardagsfeestje. Van der Paal was mede-eigenaar van Land Invest Group, de favoriete vastgoedontwikkelaar van Bart De Wever.

Het zijn loze kreten zoals “het is de schuld van de yogasnuivers” die de boemerang opnieuw in de richting van De Wever sturen.

Van der Paal vertelde in het interview dat het verjaardagsfeestje vooral diende om te vieren dat hij net hersteld was na een overdosis. “In mei lag ik nog op sterven. Ik heb tweeënhalve week in coma gelegen, een gevolg van mijn drugsverslaving. Ik denk dat daarom de emotie het heeft gehaald van zijn politieke intuïtie. Hij dacht wellicht: ‘Erik geeft een feestje, ik zal maar eens gaan’.”

De Wever en Van der Paal kennen elkaar al erg lang. De Wever beloofde zelfs aan Van der Paals vader Rudi (een pionier van de Volksunie en een historische financier van extreemrechtse partijen en organisaties, nvdr) , dat hij voor zijn zoon zou zorgen, zo liet Eric Van der Paal optekenen.

Turnhoutsebaan

Onderzoek van Apache naar de manier waarop De Wever en het Antwerpse stadsbestuur belangrijke bouwdossiers gunnen, toont aan hoe letterlijk de burgemeester die belofte neemt. Malversaties binnen Land Invest Groep hebben Van der Paal miljoenen opgeleverd, miljoenen die hij zichzelf nooit – wederrechtelijk – kon uitkeren als Antwerpen geen grote contracten naar de firma zou hebben toegeschoven.

Louis Tobback, de ex-burgemeester van Leuven, zei in Knack eerder dit jaar wat velen dachten maar niet durfden zeggen: “De vriendschap [van Bart De Wever] met Van der Paal zou erg nuttig kunnen zijn voor een burgemeester van Antwerpen. Die man moet De Wever toch kunnen zeggen waar hij zijn cocaïne haalt? Die informatie zou de Antwerpse politie naar de drugshandel kunnen leiden, die de Antwerpse haven door en door vergiftigt met dat spul. In die zin zou dat een interessante relatie kunnen zijn, indien ze juist gebruikt wordt.”

Het zijn precies de loze kreten van De Wever (“de yogasnuivers”) die de boemerang opnieuw in zijn richting sturen.

Hetzelfde geldt voor de steek onder water die hij aan zijn aartsvijand Kris Peeters uitdeelde tijdens de verkiezingscampagne. Hij merkte toen fijntjes op dat Peeters campagne ging voeren in een winkel op de Turnhoutsebaan die banden zou hebben met de drugsmaffia. Later merkte Jinnih Beels op dat het toch wel vreemd was dat de burgemeester die zaak nog niet had gesloten.

Het maatschappelijke debat over (de strijd tegen) drugs is niet gebaat met politieke hoofdrolspelers die zich verlagen tot een spelletje zwartepieten. Drugsgebruik tref je aan in alle geledingen van de samenleving, en zeker ook in de politieke wereld. Vandaag is de veiligheid van de Antwerpse burgers de eerste prioriteit. Een diepgravend debat over de meest efficiënte manier om de drugsplaag aan te pakken (en legalisering is daarbij een reële optie) mag niet worden gekaapt door het electorale opbod van politici die teren op de angstgevoelens van de kiezer of die elkaar met goedkope clichés om de oren slaan.

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books