Van renoveren naar slopen: Brusselse Papenvest, speelbal van de politiek

 Leestijd: 14 minuten

0

De komende tien jaar ondergaat de Papenvest-wijk in hartje Brussel een radicale transformatie. De sociale woningen in de ‘5 blokken’ worden gesloopt. Ze maken plaats voor een gemengd wooncomplex, met 400 parkings. Of die sloop nodig ...

In het kort

De komende tien jaar ondergaat de Papenvest-wijk in hartje Brussel een radicale transformatie. De sociale woningen in de ‘5 blokken’ worden gesloopt. Ze maken plaats voor een gemengd wooncomplex, met 400 parkings. Of die sloop nodig was, blijft stof voor discussie.

Tien jaar geleden, zo blijkt uit interne documenten, sloot de sociale woningmaatschappij deze optie nog expliciet uit. Maar in 2010 stapte de stad Brussel met haar Grondregie in het Papenvest-project.

Dan begon een proces dat uitkwam bij de beslissing om de woontorens af te breken. Uiteindelijk kwam een sloop-en-nieuwbouwplan op tafel, en zorgde de stad voor meer dan de helft van het nodige budget. De centen, zo blijkt, duwden de sociale bekommernis opzij.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid