‘Regeringen verwarren algemeen belang met bedrijfsbelangen’

 Leestijd: 9 minuten

5

De lobby van het Europese bedrijfsleven slaagt erin om via EU-lidstaten op grote schaal Europese regelgeving te beïnvloeden, blijkt uit een nieuw rapport van Corporate Europe Observatory (CEO). Omdat nationale regeringen via verschillende instellingen in belangrijke ...

In het kort

De lobby van het Europese bedrijfsleven slaagt erin om via EU-lidstaten op grote schaal Europese regelgeving te beïnvloeden, blijkt uit een nieuw rapport van Corporate Europe Observatory (CEO). Omdat nationale regeringen via verschillende instellingen in belangrijke mate wegen op het Europees beleid, zijn ze ook het mikpunt van gecoördineerde lobby-inspanningen van bedrijven en hun koepelorganisaties. En die inspanningen leveren ook wat op.

Zo slaagde de Europese werkgeversorganisatie BusinessEurope erin om, samen met elektriciteitsproducenten als GDF Suez (nu Engie) en RWE (het Duitse moederbedrijf van Essent) en vertegenwoordigers van energie-intensieve bedrijven, de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 af te zwakken.

CEO merkt op dat lidstaten vaak gevoeliger zijn voor de argumenten van bepaalde nationale sleutelsectoren. De invloed van de Londense City op de Britse regering, of de Duitse automobielsector op de Duitse regering is groot. Zo groot dat de belangen van deze sector vaak gelijkgesteld worden aan de belangen van het land zelf. Dit is wat CEO “state capture” noemt.

Professor Ferdi De Ville (UGent) vergelijkt het fenomeen van “state capturing” en lobbying met Dracula: “Als je er licht op schijnt, dan verdwijnt het.” Transparantie is dus het sleutelwoord. “Hoe minder transparant, en dat is zeker binnen de Raad het geval, hoe makkelijker het is om invloed uit te oefenen.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid