Chemiereus Ineos in Antwerpen: vergiftigd geschenk?


Chemiereus Ineos investeert 3 miljard in de Antwerpse haven. Moeten we blij zijn met de grootvervuiler die totaal afhankelijk is van Amerikaans schaliegas en zijn winsten uitsluitend verdeelt onder de drie directeurs (waaronder de rijkste Brit)?

In het kort

Terwijl zowel de Antwerpse als de Rotterdamse haven alles op alles zetten om twee fabrieken van het Britse Ineos naar hun stad te krijgen, gaat Antwerpen er met de buit vandoor. Ineos belooft een investering van 3 miljard euro.

In hun nieuwe ethaankraker en PDH-fabriek moeten bijproducten van schaliegas worden verwerkt tot grondstoffen voor plastics: ethaan wordt er omgezet in etheen, propaan in propeen. De aanvoer moet verlopen via acht zogeheten drakenschepen.

De belangrijkste reden voor de investering; schaliegasboeren in de VS kunnen deze bijproducten aan de straatstenen niet kwijt, en ze zijn spotgoedkoop geworden.

Propeen- en etheentoepassingen zijn in principe goed te recyclen. Dat gebeurt echter nauwelijks. De kosten om deze plastics in te zamelen, te scheiden, schoon te maken en opnieuw te gebruiken, wegen niet op tegen het produceren van gloednieuw plastic.

De nieuwe fabrieken van Ineos zullen naar schatting jaarlijks tussen de 0,8 en 1,5 miljoen ton CO2 uitstoten. Dat is nog los van de broeikasgassen die vrijkomen bij de winning van schaliegas en de uitstoot die de drakenschepen voor hun rekening nemen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelChemiereus Ineos in Antwerpen: vergiftigd geschenk?
Auteur(s)Jan Walraven & Ties Joosten
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=92748
Gepubliceerd 04 februari 2019 @ 09:58
Opgevraagd22 februari 2020 @ 18:03
Klik hier om te printen