Grrrls. Boze meisjes met een missie doen jong en oud ontwaken


Ze zijn meestal jonger dan twintig. Ze schreeuwen hun verontwaardiging uit in filmpjes die viraal gaan en slagen er zo in om de massa in beweging te krijgen. De nieuwe activisten van vandaag zijn tienermeisjes met ...

In het kort

Ze zijn meestal jonger dan twintig. Ze schreeuwen hun verontwaardiging uit in filmpjes die viraal gaan en slagen er zo in om de massa in beweging te krijgen. De nieuwe activisten van vandaag zijn tienermeisjes met een missie. Dodelijk geweld in de scholen stoppen, extreemrechts een halt toeroepen of – waarom niet – de wereld redden. Hun boodschap aan de machteloze politici is duidelijk: doe iets!

Wie gisteren niet in Brussel was, heeft iets gemist. 35.000 scholieren stapten op in een nieuwe klimaatmars. Ook elders in het land waren er nog eens zo’n 5000. Vorige week telde de politie er ook al 12.500, vier keer meer dan de 3000 waarmee het allemaal begon. Het was een bonte bende tieners, met dit keer ook veel studenten (de examens zijn achter de rug) en voor het eerst ook veel spandoeken in het Frans. Youth for Climate, de losse structuur die probeert om het jeugdige enthousiasme van de ‘bosbrossers’ te kanaliseren (het is niet meer dan een Facebook-pagina), moet bijna niets doen om het succes van de manifestaties te doen groeien.

 

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelGrrrls. Boze meisjes met een missie doen jong en oud ontwaken
Auteur(s)Karl van den Broeck
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=92497
Gepubliceerd 25 januari 2019 @ 15:35. Met update op 25 januari 2019 @ 16:43
Opgevraagd30 september 2020 @ 18:49
Klik hier om te printen