Dit was Apache in 2018

 Leestijd: 4 minuten0

Met 2019 in zicht, blikt de redactie van Apache terug op 2018. Twee weken lang lees je helemaal gratis 10 artikels die al het onthullende, verdiepende en ophefmakende verzamelen dat Apache het voorbije jaar te bieden had. De uitgelezen kans om eindelijk kennis te maken met de onbevreesde onderzoeksjournalistiek van Apache. Van lokale bouwheren en alziende camera’s, tot migratiedossiers en gentrificatie. Voor elk wat wils!

Steeds meer mensen vinden de weg naar onze artikels. Steeds meer lezers worden lid, of kopen een aandeel van onze lezerscoöperatie. Maar ook collega’s van andere media en… politici houden onze onderzoeken in de gaten.

We zijn trots op wat we dit jaar hebben bereikt. En dat dankzij de steun van onze leden en coöperanten. Eén keer per jaar zetten we graag onszelf in het zonnetje. Blik met ons terug op Apache in 2018!

© Kim Duchateau

Speculatie verdrijft inwoners aan Oude Dokken in Gent

Stapelplein kruispunt Doornzelestraat (Foto (c) Kaja Verbeke)

Aan de rand van de Oude Dokken, een stadsvernieuwingsproject in de buurt van de Gentse Dampoort, verdwijnen oorspronkelijke bewoners door nieuwe bouwprojecten. Speculatie eist haar tol, terwijl voor steeds meer Gentenaars een dak boven het hoofd onbetaalbaar wordt. In geen enkele Vlaamse centrumstad stegen de gemiddelde prijzen voor woningen zo hard als in Gent. “Er dient zich een wooncrisis aan die niet alleen de onderkant van de huurmarkt, maar ook delen van de middenklasse treft”, zegt socioloog Stijn Oosterlynck.

Word lid en lees ook:

Stadsgronden: stadskas vullen of wooncrisis oplossen?

Nieuwe kraakwet is maat voor niets


Land Invest Gate: de verdwenen miljoenen

In de schoot van projectontwikkelaar Land Invest gingen jarenlang miljoenen euro in rook op. Op kosten van het Luikse pensioenfonds Ogeo ontvingen bestuurders en managers excessieve vergoedingen. Spectaculaire bedragen werden besteed aan exclusieve restaurantbezoeken, dito snoepreisjes en ander lekkers. Tegelijk werd de politieke en zakelijke entourage van de projectontwikkelaar op creatieve wijze gesoigneerd via leningen, sponsoring, dubieuze opdrachten en bestellingen.

Word lid en lees ook:

Fornuis à gogo, een bedrijfskantine met een ster

Land Invest betaalde gerechtskosten ex-kabinetschef De Wever


Malle kocht witwasboete van familielid schepen af

Bouwheren Baas ruimtelijke ordening vastgoed gemeenteraadsverkiezingenHet gemeentebestuur van Malle nam landbouwgrond van de schoonfamilie van eerste schepen Jules Mintjens voor een zeer hoge prijs over. De grond was eigenlijk in beslag genomen vanwege een witwasmisdrijf, maar die straf kocht de gemeente voor 400.000 euro af. Een dwarsliggende schepen van Ruimtelijke Ordening werd uit de N-VA gezet. Documenten die Apache in handen heeft, geven inzicht in een decennialang aanslepende zaak van belangenvermenging, op maat gemaakte bestemmingsplannen en een gemeentebestuur dat privébelang boven het algemeen belang stelt.

Word lid en lees ook:

De blauwe bouwheren van Berlare

Audit rekent af met vergunningsbeleid Oost-Vlaamse deputatie


Een school met heimwee naar het Derde Rijk

Nog voordat Pano de ware aard van Schild en Vrienden blootlegde, vond Apache hen al terug in het het Oude Klooster Maleizen in Overijse. Een plek waar neonazi’s, antisemieten en geradicaliseerde geestelijken elkaar vinden. Een hele reeks gelekte foto’s brengt de hoofdrolspelers binnen dat netwerk in beeld. Een onderzoeker aan de KUL, de zoon van een minister, een handvol bestuurders met heimwee naar het Derde Rijk en zelfs de extreemrechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden krijgen onderdak in het klooster.

Word lid en lees ook:

Schild & Vrienden had mannetjes op verschillende kieslijsten

Hoe extreemrechts de Vlaamse Vredesvereniging VOS infiltreert


Steeds meer camera’s: wie op weg is, is gezien

De nieuwe camerawet creëert heel wat extra mogelijkheden voor cameragebruik door ordediensten en private bewakingsfirma’s. Specialisten plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van camerabewaking en waarschuwen voor de impact op onze privacy. Maar sinds de aangepaste camerawet op 25 mei van kracht werd, beloven steeds meer burgemeesters meer camerabewaking door politie en andere diensten. Moeten we Big Burgemeester vrezen?

Word lid en lees ook:

Een spelletje monopolie met onze privacy

Wat als je baas een app is?


De Soedan-files: hoe het Commissariaat-Generaal essentiële informatie verzweeg

folteringNa de Soedanese identificatiemissie in september 2017 werden verschillende vluchtelingen naar Soedan teruggestuurd die niet teruggestuurd hadden mogen worden. Dat blijkt uit nieuwe getuigenissen en e-mails die Apache in handen kreeg. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) liet essentiële informatie weg uit haar Soedan-rapport, zo blijkt uit nieuwe getuigenissen van vluchtelingen, e-mailwisselingen en een brief van het CGVS aan staatssecretaris Theo Francken. Verschillende vluchtelingen die zijn teruggestuurd naar Soedan liepen wel degelijk ernstig risico op foltering.

Word lid en lees ook:

Dood van kleine Mawda is meer dan een ‘triest voorval’

Minidocu: Het Nauw van Calais


Regering Michel offerde een perfect pensioenplan aan Europa

Sinds het aantreden van de regering Michel woedt er een verhit pensioendebat in België. Nochtans bestaat er al vier jaar een perfect plan om de pensioenen te ‘redden’. Het werd uitgewerkt door de knapste koppen van het land en gedragen door zowat alle partijen. En toen kwam de regering-Michel. Die gebruikte het plan om te scoren bij Europa. In plaats van de pensioenhervorming uit het politieke gewoel te halen, wordt ze nu één van dé verkiezingsthema’s. Een reconstructie van een nationale ramp.

Word lid en lees ook:

Zonder vermogensbelasting lukt het niet

Het geheim van 14 oktober: de pensioenbom


Topmedewerker Schauvliege saboteerde administraties in voordeel olie-importeur

Briefwisseling die Apache kon inkijken toont hoe een adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Schauvliege (CD&V) zowel OVAM als de milieu-inspectie buitenspel zette door op eigen houtje een beslissing te nemen in het voordeel van een olie-importeur.  De vertrouweling van de minister beslechtte begin 2015 een discussie tussen OVAM en de milieu-inspectie enerzijds en Oilchart anderzijds in het voordeel van het internationaal bunkerbedrijf dat als één van de enige in de Antwerpse haven zelf mengelingen maakt voor zware scheepvaartolie. Minister Schauvliege stelde zich burgerlijke partij, maar de man ging na een korte schorsing desondanks terug aan de slag op haar kabinet.

Word lid en lees ook:

Minister Schauvliege legaliseert vervuilende megastallen

Klimaatministers blijven zwartepieten, de industrie lacht 


Het is bijna ‘high noon’ in News City

Christian Van Thillo (Tekening Koen Huybreghts)Hoe kon een bedrijf waar de ‘machtigste’ en de ‘invloedrijkste’ mannen in de Vlaamse media de lijnen uitzetten, zo blunderen voor de ogen van tv-kijkend Vlaanderen? De crisis bij de redactie van VTM Nieuws was meer dan een fait divers over een gelekte mail. De digitale transitie van De Persgroep blijft een brokkenparcours. En ondertussen tikt de klok.

Word lid en lees ook:

Zit er nog een journalist op de gemeenteraad?

Verkeerde voorstelling studie criminaliseert Borgerhout


Drama in de kolonie: de moord op André Ryckmans

Eén van de getuigen die opduikt in de eerste aflevering van de VRT-reeks ‘Kinderen van de kolonie’ is de 89-jarige Geneviève Ryckmans-Corin, de weduwe van adjunct-gewestbeheerder André Ryckmans. “Tijdens de woelige periode rond de onafhankelijkheid werd haar man vermoord”, zo meldt de perstekst van de VRT. Apache reconstrueert de nooit helemaal opgehelderde omstandigheden van die moord.

Word lid en lees ook:

De ereconsul, de aartshertog en de illegale houtkap in Congo

Nostalgie naar de kolonie: de laatste diehards


 

Wil je ons het komend jaar elke dag lezen, of een extra duw in de rug geven? Word dan nu lid, koop een aandeel van onze lezerscoöperatie of doe gewoon een gift, en bouw zo mee aan een unieke en noodzakelijke nieuwssite. Alvast bedankt!

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid