De keuze van Apache #29

22 december 2018 Jan Walraven
20181207121308!AV0A6273_Pamela_Anderson
Pamela Anderson (Foto: 9EkieraM1 - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en">Creative Commons licentie</a>)

Dit is de laatste Keuze van Apache voor dit jaar. Bedankt voor het lezen, de suggesties en de commentaren. Tot volgend jaar!

Fracking en de financiële crisis

Hoe zijn de financiële crisis, Saudi-Arabië en de Amerikaanse 'fracking boom' aan elkaar gelinkt? Kapitaal. In de podcast Masters of Business van Bloomberg legt journaliste en auteur Bethany McLean uit dat fracking, de innovatieve technologie waarmee schaliegas of schalie gewonnen wordt, enkel succesvol is kunnen worden door een constante instroom van steeds meer kapitaal. Dat kapitaal is en was betaalbaar dankzij de de historisch lage rente, een gevolg van de financiële crisis.

Dat de Amerikanen dankzij fracking zelf een belangrijke producent van gas en olie zijn geworden, heeft bovendien effecten op de geopolitieke relaties met Rusland en de verhoudingen in het Midden-Oosten.

15700622526_fa52c4b216_k
Fracking-installatie in het Theodore Roosevelt National Park in North Dakota, VS (Foto: NPCA - © Creative Commons licentie)

Kabinet Homans en het klimaatbeleid

Waarom blokkeert het kabinet van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de Belgische klimaatambities, vraagt MO*Magazine zich af. België stemde 'nee' tegen een aangescherpt streefdoel voor energiebesparing van de EU. Hoewel de N-VA binnen de Vlaamse regering geen enkele energie of klimaatbevoegdheid heeft, was het toch een kabinetsmedewerker van Homans die voet bij stuk hield en de Vlaamse, en uiteindelijk Belgische nee-stem op het Europees toneel kon doordrukken.

Zit de "rechtstreekse lijn van het kabinet Homans naar Essenscia, de federatie van de chemische industrie in België" er misschien voor iets tussen?

De fluogele opstandigheid van Pamela Anderson

De gele hesjes krijgen er een onverwachte medestander bij: Hollywoodster en Playboy-model Pamela Anderson. Op Twitter hekelde ze naar aanleiding van de gewelddadige rellen in Parijs het "structurele geweld van de Franse en globale elite". In een interview met Jacobin Magazine doet ze haar visie op de Franse revolte uit de doeken. Ze zet Trump, Bolsonaro en Salvini op één rij als grootste bedreiging voor de planeet, hekelt het feit dat de armen wereldwijd moeten opdraaien voor de kost van de klimaatopwarming, bepleit een hervorming van de EU en komt op voor onafhankelijke journalistiek.

Wie had durven voorspellen dat Anderson de stem van de gilets jaunes zou worden? Maar dat we verrast zijn over Anderson's activisme, zegt misschien meer over ons dan over Anderson zelf.

20181207121308!AV0A6273_Pamela_Anderson
Pamela Anderson (Foto: 9EkieraM1 - Creative Commons licentie)

Aderlating van de Amerikaanse fiscus

Wat gebeurt er als er acht jaar lang gesneden wordt in de budgetten en investeringen en personeel van de belastingdienst? De overheid loopt miljarden aan inkomsten mis, is het simpele antwoord. ProPublica en The Atlantic tonen hoe het Amerikaans Congres stelselmatig sneed in de financiering van de Internal Revenue Service en hoe vooral grote bedrijven en de rijkste Amerikanen daarvan profiteren. Het zijn zij die de meest creatieve en voor de IRS moeilijk te doorgronden fiscale constructies kunnen opzetten. Omdat de besparingen als het ware druppelsgewijs gebeuren, bleven massa-ontslagen en grote schokken uit. De aandacht voor de onderfinanciering is ondermaats.

ProPublica schat dat door de besparing van in totaal ongeveer 2 miljard dollar tussen 2010 en 2017 de Amerikaanse schatkist jaarlijks een duizelingwekkende 18 miljard dollar mislopen. Van terugverdieneffecten gesproken.

Nederlandse industrie wil klimaatsubsidies, geen koolstoftaks

In Nederland stapte de milieubeweging uit de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord. Er komt geen CO2-taks voor de industrie en dat zint de milieubeweging allesbehalve. De Groene Amsterdammer maakt duidelijk dat de grote industriële vervuilers niet enkel een CO2-taks met alle macht bestrijden, maar tegelijk rijkelijk gesubsidieerd worden om een duurzame, ecologische omslag te maken. De maatschappij die sowieso al de gevolgen draait van de grootschalig vervuiling en uitstoot, moet als het van de industrie afhangt ook financieel opdraaien voor verduurzaming. En dan nog is al dat geld geen garantie op een effectieve omslag. Een (hogere) CO2-taks zou wel het probleem bij de bron aanpakken.

Is iemand nog verwonderd dat het protest van de gele hesjes zich overal verspreid?

vervuiling klimaatopwarming
Rechtenvrije foto

Facebook-factcheckers ontevreden

Fake news en allerhande politiek propaganda overspoelen Facebook. Maar het sociaal medium probeerde er de afgelopen maanden iets aan te doen. Of dat was toch het officiële verhaal. Een aantal journalisten die door Facebook aangezocht en betaald werden als factcheckers zegt nu aan The Guardian het vertrouwen in Facebook verloren te hebben. 'Het kan Facebook niets schelen', klinkt het onomwonden. Dat Facebook zelf een PR-firma inhuurde om een door antisemitisme gekleurde campagne tegen critici op te zetten, is voor velen de druppel te veel. Maar Facebook is ook weinig transparant over de impact van de factchecking.

De factcheckers voelen zich gebruikt als wapen in de PR-oorlog waar Facebook nu al enkele jaren in verwikkeld is.

LEES OOK