N-VA tekent ‘bewust’ voor 10 jaar communautaire stilstand


Heeft Bart De Wever de communautaire flank binnen zijn eigen partij voor het blok gezet door een grondwetswijziging de komende vijf jaar onmogelijk te maken?

In het kort

De kans dat het parlement straks het fameuze grondwetsartikel 195 voor herziening vatbaar verklaart, is quasi onbestaande. De komende vijf jaar komt er bijgevolg geen nieuwe staatshervorming.

Uitgerekend N-VA ligt aan de basis van die verlengde communautaire stilstand. De vijf voorbije jaren slikte N-VA haar communautaire eisen in, in ruil voor machtsdeelname. Door de stekker uit de Zweedse coalitie te trekken, komen daar nu nog eens vijf jaar extra bovenop.

Heeft Bart De Wever de communautaire flank binnen zijn eigen partij voor het blok gezet door een grondwetswijziging de komende vijf jaar onmogelijk te maken?

“Laat ons zeggen dat deze situatie hem alleszins zeer goed uitkomt”, zegt Kamerlid en voormalig N-VA fractieleider in de Kamer, Hendrik Vuye (Vuye&Wouters).

“Ik herinner me hoe Bart De Wever in 2014 een gelijkaardige redenering volgde om de regeringsdeelname in ruil voor een communautaire stilstand te verdedigen. De aftredende regering Di Rupo had ervoor gekozen om slechts een zeer beperkt aantal artikelen van de grondwet voor wijziging open te stellen. Die situatie heeft De Wever gebruikt om te verdedigen dat er volop diende te worden ingezet op een sociaaleconomische regering.”

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelN-VA tekent ‘bewust’ voor 10 jaar communautaire stilstand
Auteur(s)Tom Cochez
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=91528
Gepubliceerd 19 december 2018 @ 17:02
Opgevraagd19 september 2019 @ 00:30
Klik hier om te printen