N-VA tekent ‘bewust’ voor 10 jaar communautaire stilstand

 Leestijd: 3 minuten

3

Heeft Bart De Wever de communautaire flank binnen zijn eigen partij voor het blok gezet door een grondwetswijziging de komende vijf jaar onmogelijk te maken?

In het kort

De kans dat het parlement straks het fameuze grondwetsartikel 195 voor herziening vatbaar verklaart, is quasi onbestaande. De komende vijf jaar komt er bijgevolg geen nieuwe staatshervorming.

Uitgerekend N-VA ligt aan de basis van die verlengde communautaire stilstand. De vijf voorbije jaren slikte N-VA haar communautaire eisen in, in ruil voor machtsdeelname. Door de stekker uit de Zweedse coalitie te trekken, komen daar nu nog eens vijf jaar extra bovenop.

Heeft Bart De Wever de communautaire flank binnen zijn eigen partij voor het blok gezet door een grondwetswijziging de komende vijf jaar onmogelijk te maken?

“Laat ons zeggen dat deze situatie hem alleszins zeer goed uitkomt”, zegt Kamerlid en voormalig N-VA fractieleider in de Kamer, Hendrik Vuye (Vuye&Wouters).

“Ik herinner me hoe Bart De Wever in 2014 een gelijkaardige redenering volgde om de regeringsdeelname in ruil voor een communautaire stilstand te verdedigen. De aftredende regering Di Rupo had ervoor gekozen om slechts een zeer beperkt aantal artikelen van de grondwet voor wijziging open te stellen. Die situatie heeft De Wever gebruikt om te verdedigen dat er volop diende te worden ingezet op een sociaaleconomische regering.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid