Land Invest Gate (1): de verdwenen miljoenen


Documenten die Apache en Le Vif konden inkijken, tonen hoe Erik Van der Paal – de protegé van N-VA-voorzitter Bart De Wever – en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling zes jaar lang miljoenen euro uit Land ...

In het kort

Documenten die Apache en Le Vif konden inkijken, tonen hoe Erik Van der Paal – de protegé van N-VA-voorzitter Bart De Wever – en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling zes jaar lang miljoenen euro’s uit Land Invest zogen. De projectontwikkelaar kon al die tijd rekenen op opvallende politieke steun bij omstreden Antwerpse bouwprojecten.

 

Het leegzuigen gebeurde via een speciaal daartoe gecreëerde dochtervennootschap. Langs die weg werden miljoenen euro’s aan managementvergoedingen betaald via de vennootschappen van Van der Paal en Schaling. Maar er is veel meer dan dat. Onder meer een lening om Van der Paal en Schaling een pre-dividend uit te kunnen betalen van 1,2 miljoen euro.

Het feestje dat Land Invest regelrecht naar de afgrond leidde, werd al die jaren bekostigd met het pensioengeld van ambtenaren, afkomstig van het Luikse pensioenfonds met PS-signatuur Ogeo Fund. De sterke man daarachter was al die tijd Stéphane Moreau. Hij stond vorig jaar centraal in de Publifin-affaire waarbij politici rijkelijk werden vergoed via vaak onbestaande adviesraden van de intercommunale. Ogeo Fund is het pensioenfonds van Publifin.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelLand Invest Gate (1): de verdwenen miljoenen
Auteur(s)Tom Cochez & David Leloup
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=90753
Gepubliceerd 28 november 2018 @ 23:38
Opgevraagd11 augustus 2020 @ 18:29
Klik hier om te printen