Duizenden kinderen overwinteren wederom in de Franse bossen

 Leestijd: 5 minuten

2

Burgers die vluchtelingen hielpen, worden strafrechtelijk vervolgd. Ondertussen overwinteren duizenden kinderen al jaren in de Franse en Belgische bossen. Vrijwillig hulpverlener Ann Lamon tekende de situatie op in haar boek Jungle: berichten uit transitland.

In het kort

In de zomer van 2015 — de politieke ‘vluchtelingencrisis’ was op haar hoogtepunt — zag Ann Lamon een facebook-oproep van iemand die kleding inzamelt voor de vluchtelingen in het geïmproviseerde kamp in Calais. Ze besluit hetzelfde te doen.

Twee weken later is ze beland in een hulpkonvooi van twee vrachtwagens, tien bestelwagens en 70 personenwagens, tot de nok toe volgeladen met dekens, kleding en voedsel. De volledige snelweg wordt in beslag genomen door Belgen die noodhulp voorzien waar de overheid dat nalaat.

Sindsdien besteedt Lamon quasi al haar vrije tijd aan het helpen van vluchtelingen. Afhankelijk van hoe druk het thuis en op haar werk is, schiet ze wekelijks of eens in de maand te hulp in Calais, Duinkerke of Brussel. In haar boek Jungle beschrijft ze de ervaringen van drie jaar in de kampen, en analyseert ze de effecten van het repressieve ‘ontmoedigingsbeleid’ van de Europese overheden.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid