‘TTIP en CETA vergroten kans op nieuwe financiële crisis’


Handelsakkoorden als TTIP en CETA zullen voor een verdere deregulering van de bankensector zorgen en verhogen zo het risico op nieuwe financiële crisissen zoals die van 2008. Daarvoor waarschuwen de Europese ngo Finance Watch en het Franse ...

In het kort

TTIP, CETA en andere van de nieuwe generatie handelsakkoorden die de EU (wil) afsluit(en) zullen het moeilijker maken voor nationale overheden om de financiële sector te reguleren, stabieler en duurzamer te maken. Dat stellen de Europese ngo Finance Watch en het Franse Veblen Institute in een nieuw rapport.

“De crisis van 2008 toonde aan dat de sociale en economische kosten van verregaande versoepeling van regelgeving enorm kunnen zijn”, meent Mathilde Dupré van het Veblen Institute.

De beoogde liberalisering en verdere globalisering van de financiële sector verhoogt het risico op nieuwe financiële crisissen en staat daarom haaks op de harde lessen die de financiële crisis van 2008 ons bijbracht.

“Een crisis bij een individuele financiële instelling zou op zich beheersbaar moeten zijn, maar globalisering en toenemende vervlechting van de financiële sector zorgen ervoor dat zo’n individueel falen wereldwijd onvoorspelbare, indirecte en destabiliserende gevolgen kan hebben”, waarschuwt Paul Fox van Finance Watch.

 

 

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
Titel‘TTIP en CETA vergroten kans op nieuwe financiële crisis’
Auteur(s)Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=90127
Gepubliceerd 09 november 2018 @ 12:28
Opgevraagd11 juli 2020 @ 05:02
Klik hier om te printen