Eén ei is geen ei. Twee ei is een half ei. Drie ei is een paasei

4 november 2018 Karl van den Broeck
9394868309_70bdb8ef19_o
Different Pigs (Foto: Arran Moffat, cc, flickr)

In de keuken en in onze traphal lopen kippen rond die op zoek zijn naar een plek om eieren te leggen. Een speciale werkgroep ‘Identiteit’ heeft nog geen akkoord bereikt over de vraag of we vandaag de dag nog mogen spreken over Paaseieren. Grootste kanshebber is ‘Lente-eieren’. We hebben géén advies gevraagd aan de klokkenluider van Brugge, Paul Van den Driessche.

Omdat bij Apache nog het hele Allerheiligenverlof… euh de hele Herfstvakantie ramen en deuren openstaan verwachten we ook wel ander gevogelte dan alleen maar kippen in onze kantoren. Kalkoenen zijn gewaarschuwd dat het menu van ons Kerstdiner (Winterdiner?) nog niet vastligt. Een andere redactionele werkgroep buigt zich daarover maar heeft de gesprekken gestaakt met het oog op Wapenstilstand.

We moesten trouwens toch even bekomen van de beslissing van de regering-Michel (of is het die van Pieter De Crem) om de F-16’s te vervangen door de F-35’s van Donald Trump.

Precies honderd jaar na het einde van de Grote Oorlog, sluit België ‘het contract’ van de eeuw om van ons leger voor het eerst een offensieve vechtmachine te maken. Er was een tijd dat ‘Nooit meer oorlog’ een heilige slogan was van de Vlaamse beweging. Misschien kan N-VA haar naam ondertussen veranderen in Nucleair-Vlaamse Alliantie. Of gaan die bommen in Kleine Brogel gerecycleerd worden tot brandstof in Doel?

De beslissing werd over de verkiezingen getild, maar wie een beetje oog heeft voor symboliek had toch kunnen wachten tot volgend jaar. Of waren het dan vijgen na Pasen? Of koos de regering eieren voor haar geld in het vooruitzicht van een meer pacifistische meerderheid na de volgende verkiezingen?

De gemeente- en provincieraadsverkiezingen zijn nu al twee weken voorbij en in de grootste Vlaamse steden van het Vlaamse Gewest – Antwerpen en Gent – hebben ze nog altijd geen meerderheid. Het krasse cordon sanitaire lijkt dan weer wel stand te zullen houden, al betekent dat niet dat extreemrechts niet salonfähig zou zijn geworden. Integendeel.

9394868309_70bdb8ef19_o
Different Pigs (Foto: Arran Moffat, cc, flickr)

De vrees voor de vreemdeling is blijkbaar alomtegenwoordig. Al blijkt dat George Orwell het bij het rechte eind had. Some pigs are more equal than others. Wanneer er in de Ardense bossen everzwijnen gesignaleerd worden die lijden aan Afrikaanse varkenspest, worden er in sneltempo kilometerslange omheiningen geplaatst om te verhinderen dat de dieren zich verspreiden. Maar blijkbaar kunnen Nederlandse varkens met de tienduizenden tegelijk ongestoord naar België komen om er te worden vetgemest in ‘megastallen’. Misschien moeten we Obelix eens naar Poppel sturen.

Jammer genoeg lezen maar weinig everzwijnen Het Nieuwsblad. Anders zouden ze zich een smartwatch kunnen aanschaffen met een gps-tracker. Het zou het speurwerk van de everzwijnenbrigade van de politie alvast een stuk makkelijker maken.

Mag ik even uw aandacht voor een commerciële boodschap? Wij bij Apache maken normaal geen reclame (we zijn advertentievrij), maar voor onszelf maken we graag een uitzondering. U kan nog het hele weekend klikken op artikels van Apache. En voor één keer krijgt u ze dan ook gratis integraal te lezen. Neem een dekentje en een glas glühwein en installeer u met uw tablet in uw luie zetel.

Dan kunt u zich onder meer verdiepen in ons dossier Privacy. U kunt ook nog lezen welke rol KBC (of Kredietbank zoals de bank vroeger genoemd werd) speelde in de economische misdaden van het Apartheidsregime.

En zet alvast een wasknijper op uw neus wanneer u ons dossier Afval gaat lezen. De artikels in dat dossier gaan niet alleen letterlijk over vuiligheid, maar ook over heel wat vuile zaakjes waar de politiek nooit ver uit de buurt is. Als u zich afvraagt hoe het allemaal zover is kunnen komen, moet u de wekelijkse bijdrage van Koen Smets eens lezen: “De beste bedoelingen zijn niet goed genoeg”.

Eindigen doen we met Koro, onze troost in bange dagen. Hij bracht – omsingeld door een troep pestlijdende everzwijnen in de Ardennen - een gedicht van J.C. Bloem in herinnering. Eentje over november.

“Verloren zijn de prille wegen / om te ontkomen aan de tijd / altijd november, altijd regen / altijd dat lege hart, altijd.”

U weet wat u te doen staat. Steun 11.11.11 (en Apache). Er moet toch iemand de eieren uitbroeden in plaats van ermee te gooien.

Prettige zondag!

LEES OOK