Nederlandse veehouders ontvluchten regelgeving en verhuizen naar België


Grootschalige Nederlandse veeteeltbedrijven ontvluchten de steeds strengere milieuwetgeving in hun land, en zoeken hun toevlucht in België. Hier hebben hun ‘megastallen’ een zware weerslag op de omgeving.

In het kort

Nederland probeert langzaam maar zeker de milieuschade van intensieve veeteelt te beperken. De regelgeving rond milieu en dierenwelzijn jaagt varkens- en pluimvee-industriëlen de grens over naar België, zo berichten Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Nederlanders bouwen in ons land gigantische stallen waar soms wel 20.000 varkens dicht op elkaar gepakt zitten.

Vooral in de grensstreek in de provincies Antwerpen en Limburg zijn veel gevallen bekend van Nederlandse veehouders die hun stallen verhuizen naar België.
Zo diende het Helmondse bedrijf Cooperate Livestock Production een aanvraag in bij de gemeente Halen om een bestaande stal uit te breiden tot een megastal met 20.000 varkens. Al vóór de uitbreiding trad het bedrijf de Belgische milieuregels met de voeten.

Volgens Ronald Jacobs van Natuurpunt Geetbets gebeurt het constante opdrijven van de vleesproductie dan ook niet zozeer omdat er meer vraag is naar varkensvlees, maar om de stabiele afname van de grote mengvoederbedrijven te garanderen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelNederlandse veehouders ontvluchten regelgeving en verhuizen naar België
Auteur(s)Stef Arends
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=89850
Gepubliceerd 29 oktober 2018 @ 12:09
Opgevraagd25 augustus 2019 @ 14:12
Klik hier om te printen