Wie den duivel scheep heeft, moet hem overvaren

 Leestijd: 1 minuut0

We gaan niet rond de pot draaien: winteruur of niet, we moeten het uitgebreid over Joke Schauvliege hebben. En ook wel over het begrip politieke verantwoordelijkheid.

Het zit namelijk zo: haar adjunct-kabinetschef heeft een olie-importeur van het vettige type een stevige dienst bewezen. Het bedrijf mag per boot afval inschepen als grondstof.

Helaas is dat niet alleen heel erg lucratief. Het is ook heel erg verboden.

OVAM heeft er immers nooit een attest voor uitgereikt. Jarenlang plooide de afvalstoffenmaatschappij niet onder de druk.

Dus deed Jokes adjunct-kabinetschef het maar.

En dat is toch een beetje verdacht.

(Foto: Libreshot)

Afval

Dat vindt alvast het gerecht. En blijkbaar ook Joke Schauvliege zelf: nauwelijks lag onze hoorn op de haak, of de minister stelde zich burgerlijke partij tegen haar eigen adjunct-kabinetschef.

Allesbehalve alledaags, dat zeker, maar blijkbaar onvoldoende om de aandacht van de vierde macht te trekken.

De derde macht daarentegen zette Joke Schauvliege vorige week nog op een andere manier in haar hemd. Kent u het verhaal van Hens nog? De firma die bouwafval breekt op de Brasschaatse Heide?

Omdat het wettelijk niet meer mocht, smokkelde de meerderheid een amendement op maat in een nieuw decreet. Het Grondwettelijk Hof vernietigde intussen die politieke vriendendienst.

Een wet op maat schrijven van een bedrijf, een adjunct-kabinetschef die op maat van een bedrijf en zonder daar het recht toe te hebben de administratie omzeilt, … wij zijn daar eerlijk gezegd niet zot van.

Een wet op maat schrijven van een bedrijf, een adjunct-kabinetschef die op maat van een bedrijf en zonder daar het recht toe te hebben de administratie omzeilt, … wij zijn daar eerlijk gezegd niet zot van.

En nu we toch over CD&V en het gerecht bezig zijn, geven we ook nog even mee dat de partij bakzeil haalde in haar poging om haar voormalige social media-adviseur het zwijgen op te leggen. De rechter is van mening dat politieke partijen die blauwtjes lopen niet te veel moeten zeuren.

Ironie

Over naar de F-35 dan. Dat onze jongens ooit echt zullen kunnen vliegen met de peperdure rammelbakken lijkt verre van zeker, maar we gaan ze alvast kopen. Zo kan minister Vandeput rustig naar Hasselt en is er straks misschien wel plaats voor iemand met kennis van zaken.

Tussendoor bleef het deze week nog wat narommelen in de Dorpstraat. En ook wel in de Provinciestraat. Wat ons daarbij vooral opvalt is dat die dekselse politiek correcte pers zich alsmaar afvraagt of het wel verstandig is voor Groen om met N-VA te regeren.

Niemand lijkt zich de omgekeerde vraag te stellen, terwijl één van de lessen van 14 oktober toch de terugloop van N-VA-kiezers naar de vertrouwde blokstal lijkt.

Gelukkig was er deze week ook goed nieuws: terwijl de Saudi’s moordcommando’s uitsturen en in de VS bompakketten aan tegenstanders van Donald Trump werden bezorgd, riep die laatste op tot meer hoffelijkheid.

Zonder een zweem van ironie.

Welwetend dat ook Bart De Wever dezer dagen pleit voor verzoening, kunnen we van één zaak zeker zijn: het is weldra Halloween.

Tot genoegen!

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid