De voedingsindustrie wil ons klaarstomen voor dna-voedsel


De voedingsindustrie hoopt in de toekomst fortuin te maken door producten te linken aan ons DNA. Het lukt zelfs hiervoor onderzoekssubsidies van de EU te werven, met het argument dat zulke ‘gepersonaliseerde voeding’ onder meer obesitas ...

In het kort

De voedingsindustrie hoopt in de toekomst fortuin te maken door producten te linken aan ons DNA. Het lukt zelfs hiervoor onderzoekssubsidies van de EU te werven, met het argument dat zulke ‘gepersonaliseerde voeding’ onder meer obesitas kan tegengaan. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor is echter flinterdun, terwijl het risico bestaat dat de officiële voedingsrichtlijnen door deze aanpak minder serieus worden genomen.

De afgelopen jaren heeft de Europese Unie het onderzoek naar dit soort ‘gepersonaliseerde voeding’ helpen bekostigen, in de hoop dat hiermee mensen gestimuleerd worden om gezondere keuzes te maken. Officieel mocht snoepfabrikant Nestlé daar niet bij betrokken zijn, maar achter de schermen heeft de multinational wel degelijk ‘meegedacht’.

Intussen is er brede wetenschappelijke scepsis ontstaan over de toegevoegde waarde van voeding afgestemd op de genen. Toch heeft een ‘onafhankelijke expertgroep’ van de Europese Commissie opnieuw voorgesteld dat de EU hierin investeert. Een van de leden van die expertgroep was als onderzoeker betrokken bij de eerdere gesubsidieerde projecten, zoals degene waar Nestlé achter de schermen meekeek.

De lobby-organisatie van de voedingsindustrie weigert inmiddels om nog op haar standpunt ten aanzien van ‘gepersonaliseerde voeding’ in te gaan. De bal ligt nu bij de Europese Commissie.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelDe voedingsindustrie wil ons klaarstomen voor dna-voedsel
Auteur(s)Follow the Money & Lise Witteman
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=89148
Gepubliceerd 18 oktober 2018 @ 11:57. Met update op 20 januari 2020 @ 21:54
Opgevraagd14 juli 2020 @ 19:29
Klik hier om te printen