Al wat van katten komt, wil muizen

 Leestijd: 2 minuten0

“Men vroeg me om een T-shirt aan te trekken en ik heb dit ter goeder trouw gedaan.” Zoiets klinkt al snel als een omgekeerde getuigenis over Jan Fabre, maar aan het woord is de genaamde Praet Raf. Intussen goed een jaar aan de slag als directeur van de VOS Vlaamse Vredesvereniging.

Sinds die ex-bestuurder van Jong N-VA de lakens onder de oud-strijders uitdeelt, stromen de nieuwe leden en bestuursleden bij bosjes toe. Helaas zitten er nogal veel extreemrechtse drinkebroers tussen: NSV’ers, KVHV’ers en andere Schild & Vrienden.

Dat ook de VOS-directeur zelf vorige zomer nog in het plunje van de schildknapen opdraafde, verklaart hij middels de reeds geciteerde frase: “Men vroeg me om een T-shirt aan te trekken en ik heb dit ter goeder trouw gedaan”.

Verder heeft hij gelukkig niets met Schild & Vrienden en kadert het plotse overtal aan rechtshijsende schildknapen in raden van bestuur in een breder plan om de diversiteit binnen de VOS Vlaamse Vredesbeweging te verbreden.

(Beeld: endless autumn – Flickr)

Derde Rijk

Die stille verbredingsgedachte maakt ook school binnen het Vlaams Belang. Zo kwam de voorbije maanden in Dendermonde een fan van het Derde Rijk aan het hoofd van de afdeling te staan.

Lastig is dat de dame in kwestie niet meer van de lijst kan en we op maandag 15 oktober bijgevolg exact zullen weten hoeveel stemmen het gedachtegoed van Hitler dezer dagen in Dendermonde oplevert.

Wel goed is dat Barbara Pas meteen verklaarde dat er voor Hitlerfans geen plaats is in haar partij.

Niet dat we er ook maar een letter van geloven, maar zelfs dat kreeg Francken Theo niet uit zijn twitterapparaat, toen we vorige week de neonazistische likes van zijn Lubbeekse schildknaap bekend maakten.

Nu is het natuurlijk breed geweten dat Francken Theo een wat moeilijkere periode doorworstelt. Op uitspraken als “er zitten geen moordenaars of verkrachters bij de sans-papiers met strafblad die ik heb vrijgelaten“, bouwt men geen Fort Europa. Laat staan een veilig en welvarend Vlaanderen.

Op uitspraken als “er zitten geen moordenaars of verkrachters bij de sans-papiers met strafblad die ik heb vrijgelaten”, bouwt men geen Fort Europa. Laat staan een veilig en welvarend Vlaanderen

Tramspoor

Verder lieten we u deze week kennis maken met killer robots en met de in beslag genomen optrekjes en de opmerkelijke vrienden van voormalig Cirque du Soleil-regisseur Franco Dragone. Een tipje van de sluier: er zitten er bij die al graag eens een hapje eten in ’t Fornuis.

En zo belanden we onvermijdelijk bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl in Gent het schoentje vooral schijnt te knellen in een tramspoor, brandt in Antwerpen de vraag wie straks in het midden van het bed zal liggen op vele lippen.

Rob Van de Velde zal het alleszins niet zijn. Zoals bekend trok de voormalige Antwerpse schepen voor Ruimtelijke Ordening zich nogal acuut terug uit de Antwerpse politiek om voor de kinderen te zorgen.

Veel ruimte om te ontluizen gunde Rob zichzelf evenwel niet. Intussen is hij alweer vastgoedconsulent. Dat is een mooier woord voor vastgoedlobbyist. Maar, zo lezen we in de statuten, de ex-schepen biedt de markt niet enkel zijn voorkennis aan, hij verkoopt al zijn expertises. Daar zit bijvoorbeeld ook retail bij.

Nu wil het toeval dat we deze week botsten op een slordige vier miljoen onverkochte doosjes jodiumpillen. Een kolfje naar de hand van een beetje retailer.

Tot genoegen!

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid