De keuze van Apache #15

136777729_ffa183362f_b

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

Journalisten, stop met alles 'nepnieuws' te noemen

Laat het containerbegrip 'fake news' los en leg in de plaats het publiek uit waarom bepaalde verhalen problematisch zijn. Een studie toonde aan dat veelvuldige blootstelling aan het begrip 'fake news' ervoor zorgt dat nieuwsgebruikers nog minder echte en valse nieuwsberichten van elkaar kunnen onderscheiden, schrijft Poynter. Een slecht gecheckt verhaal of een onopzettelijke fout is niet gelijk aan het bewust misleiden voor een politiek doel.

We moeten niet met klimaatontkenners debatteren

In een open brief aan The Guardian argumenten zestig schrijvers, politici en academici waarom klimaatontkenners zichzelf buiten het debat stellen.  Als er een overweldigend wetenschappelijk bewijs en consensus bestaat over de klimaatopwarming, dan is aandacht besteden aan een lobby die twijfels zaait, geen gelijkwaardig debat waard.  Ook in eigen land was er vorige week een rel tussen een klimaatexpert van de Bond Beter Leefmilieu en Doorbraak omwille van klimaatsceptische artikels.

Google koopt kredietkaartgegevens op

Google heeft de transactiegeschiedenis van twee miljard Mastercard-kredietkaarthouders gekocht en gekoppeld aan het mondiaal webgebruik. De gegevens helpen Google met het achterhalen of een online advertentie leidt tot een aankoop in een offline winkel. Bloomberg stipt aan dat de houders van de kredietkaarten nooit op de hoogte zijn gebracht. Mastercard geeft toe dat het transactiedetails met geïnteresseerden deelt, maar benadrukt dat de gegevens anoniem zijn.

Adverteerders proberen Google nu te overtuigen om de tool te verrijken met nog meer informatie, zoals tijdstip van aankoop.

De slag om de Zuid-Chinese Zee

CNN vliegt met het Amerikaanse verkenningsvliegtuig Poseidon over de Zuid Chinese Zee. Het is een vorm van embedded journalism, maar de beelden spreken boekdelen. De Amerikanen leggen immers de Chinese bouwwerken in de zee op gevoelige plaat. China bouwt op verlaten eilanden militaire bases en vertrek- en landingsbanen voor gevechtsvliegtuigen.

Niet enkel de bouwwerken zijn controversieel, verschillende landen, waaronder Vietnam, stellen dat de Chinezen zonder scrupules de militaire infrastructuur in hun wateren aanleggen.

Tijd voor andere migratiepolitiek

The Economist houdt een vurig pleidooi voor een eigentijdse Westerse migratiepolitiek. Want zoals het nu loopt, kan het niet langer. De huidige migratieangst voedt het nationalisme en helpt populisten in het zadel. Het magazine pleit al jarenlang voor een liberaal migratiebeleid, maar moet toegeven dat 'de mensen' daar niet voor openstaan.

Met nieuwe argumenten, een aangepast beleid en een eerlijk discours over de voor- en nadelen moet het wel mogelijk zijn, klinkt het. Want, zo weet het blad, migratie zorgt voor een dynamische economie.

Miniatuurstudio's in Engeland

In Engeland duiken nogal vaak de uitwassen van het kapitalisme op. Ditmaal bericht The Guardian over een tot flats omgebouwd kantoorgebouw in Ilford, ten oosten van Londen. De studios meten amper 13 vierkante meter, oftewel 3,6 meter bij 3,6 meter. Het gebouw is eigendom van een bedrijf uit het belastingparadijs Britse Maagdeneilanden en kreeg groen licht van de stedelijke autoriteiten. De krant rekende uit dat de eigenaar ieder jaar 270.000 euro aan huurgelden opstrijkt. De vergoedingen worden betaald door het lokaal sociaal woningfonds want de bewoners zijn kansarm.

Amerikanen lopen niet

Journalist en schrijver Arjen Van Veelen woonde drie jaar in de Amerikaanse stad Saint Louis. Bij aankomst schrok hij van wat hij aantrof: de Verenigde Staten bleken een steenrijk en extreem ongelijk derdewereldland. Van Veelen schreef het boek 'Amerikanen lopen niet' over zijn ervaringen.

Sinds twee weken geleden publiceert De Correspondent een wekelijkse podcast waarin Van Veelen voorleest uit dat boek. In behapbare stukjes van 15 minuten laat hij een kant van de Verenigde Staten zien die minder florissant is dan New York of Hollywood, en die niet voor niets ook wel flyover country wordt genoemd.

LEES OOK
Jan Walraven, Samira Ataei / 24-10-2020

Moordmachines, overal plastic en de donkere geschiedenis van Michelin

Dodelijke robots, Nederlands plasticafval in Turkije en het donkere verleden van bandenproducent Michelen. Dit alles en meer in de Keuze van Apache.
photo-of-plastic-bottles-2547565
Jan Walraven / 18-07-2020

Coronawinsten, dodelijke kokosolie en een plastic pandemie

McKinsey slaat munt uit de Amerikaanse coronacrisis, de plastic afvalberg groeit, kokosolie is dodelijker dan palmolie, en nog veel meer in de Keuze van Apache.
robin-benzrihem-vdcK6_YxGwY-unsplash
Jan Walraven / 12-10-2019

De grootste vervuilers, Chinese surveillance, en robot-journalisten

Wie zijn de grootste vervuilers, en wat doet China met al die slimme camera's? Antwoorden in de Keuze van Apache van deze week.
vervuiling klimaatopwarming