De wolf tot herder maken

26 augustus 2018 Bram Souffreau
Een wolf (Foto: (cc) Thomas Gerhard)
Een wolf (Foto: (cc) Thomas Gerhard)

Schauvliege weet uit haar rijke ervaring midden de mensen dat samenleven voor Vlamingen niet altijd vanzelfsprekend is. Als je louter afgaat op Twitter en de sensationele krantenkoppen zou je de Vlaming bijna omschrijven als een op zichzelf gekeerde en gesloten betweter.

Een wolf (Foto: (cc) Thomas Gerhard)
Een wolf (Foto: (cc) Thomas Gerhard)

Grenzen op slot

Enkel als het onze portefeuille aanbelangt, hemelen we open grenzen op. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft al maandenlang slapeloze nachten door de nakende Brexit... Maar voor de rest: grenzen op slot en volop luilekker genieten onder de kerktoren.

Nochtans, tienduizenden Vlamingen zetten zich elke dag in voor de andere en bouwen aan een gastvrij Vlaanderen. Ook in Boechout. De vrijwilligers van het lokaal opvangcentrum voor vluchtelingen schreven Theo Francken (N-VA) een open brief met de vraag om het aantal opvangplaatsen niet terug te schroeven. Want, kleinschalige en lokale initiatieven vergemakkelijken de integratie.

De staatssecretaris moest, vanuit het Spaanse Andalucía, niet lang nadenken. "Helft asielzoekers moet helemaal niet integreren, maar terugkeren", klonk het kordaat.

Nou, dat heb je als je de wolf tot herder maakt.

Francken heeft de digital detox-hype aan zich heeft laten voorbijgaan. Jammer, het zou hem - en de maatschappij - goed doen.

Het antwoord op de open brief kwam er hypersnel, maar duidelijkheid schenken over de dubbeltellingen bij de vele acties langs onze autosnelwegen tegen 'transmigranten' nam weken in beslag. Er schort toch iets met die cijfers over asiel en migratie. Na lang aandringen gaf Francken mee dat bijna 20% van de meldingen over transmigratie gaat over dezelfde groep mensen.

Supermarkt met biolandbouwgrond

Andere wolven kom je in de landbouwsector tegen.

De droogte speelt de boeren nog steeds parten, maar biolandbouwers kijken met argusogen naar Colruyt. De supermarktketen heeft 25 hectare biologische landbouwgrond opgekocht en controleert nu de hele schakel: van zaad tot eindproduct.

Verticale integratie, heet dat in het jargon. Je scoort er extra punten mee bij beursanalisten. En bedrijven moeten eenmaal ook duurzamer werken. Maar het leidt ook tot duurdere landbouwgronden voor andere ambitieuze bioboeren met minder diepe geldbuidels.

Verborgen schepenen

Politici beloofden ons een afslanking van het mandatenleger. Maar, nu blijkt dat er misschien wel minder postjes zullen zijn, het aantal zitpenningen zal niet evenredig dalen. De OCMW-raden verdwijnen, maar het werk niet. De taken belanden vanaf volgend jaar bij de gemeenteraden, de schepencolleges en vaak een extra 'verborgen schepen'. Zij moeten allemaal vaker samenzitten, waardoor hún zitpenningen stijgen.

Die mandaten blijven ons echt boeien. Daarom hebben we alle artikels uit ons archief over de politieke mandaten in een dossier gebundeld.

Overigens, die 'verborgen schepen' zal zonder twijfel in de nacht na de gemeenteraadsverkiezingen vaak als pasmunt opduiken.

We houden de lokale politiek in de gaten. Tot 14 oktober, maar uiteraard ook erna. Op onze eigen manier, over onze favoriete thema's, zoals de mist die maar blijft hangen rond de lokale partijfinanciën.

Tot genoegen!

PS. Tot vanavond kan je de documentaire 'De Achtste Dag' integraal op Apache zien. Over de redding van Fortis en ABN Amro. Wolven duiken gegarandeerd op. Of er ook herders zijn, ontdek je in de docu.

LEES OOK