Ieder schaart voort ‘t zijn

19 augustus 2018 Karl van den Broeck
Het ingestorte viaduct Morandi in Genua (Foto: (c) Valery Hache / Belga/AFP)
Het ingestorte viaduct Morandi in Genua (Foto: (c) Valery Hache / Belga/AFP)

Neem nu dat interview dat Siegfried Bracke in 2009 afnam van de toen nog iets meer in het vlees zittende Bart De Wever. Het ging over de hardnekkige Belgische cumulziekte. De Wever begreep het allemaal niet. “Ik stel vast dat er collega’s zijn die in tientallen raden van bestuur en beheer zitten, van wie je je afvraagt: ’Hoe doe je dat allemaal?’."

Het is een voorzet die zelfs Marcske van de Kampioenen feilloos voorbij de keeper zou krijgen. Want deze week ging dit filmpje weer deftig viraal nadat het Rekenhof de lijst van de mandaten van onze politici in het Staatsblad had gepubliceerd. Toegegeven, de grootste mandatenverzamelaar is geen N-VA’er maar Eliane Daels van de PS. Zij cumuleert 29 betaalde mandaten. Koen Kennis staat met 18 op de tweede plaats. Daarnaast heeft hij nog eens 18 niet-bezoldigde mandaten.

Maar we moeten ons daar allemaal niet op blindstaren. Koen Kennis zit in al die raden van bestuur om ze op termijn af te schaffen, zo verdedigde hij zich vorig jaar. Geef hem nog even de tijd en dan zijn we er vanaf. Of toch niet want aan dit tempo gaat het niet echt vooruit: Koen Kennis had vorig jaar 9 mandaten minder. Reculer pour mieux sauter, heet zoiets. Of is het toch zoals die oude Vlaamse wijsheid: ieder schaart voor ’t zijn.

Antwerpse meerderheid zonder De Wever

Als het van Tom Meeuws afhangt zal alvast één politicus één mandaat moeten inleveren.

In Knack droomde hij luidop van een Antwerpse meerderheid zonder Bart De Wever. Of hij bedoelde mét N-VA en zonder De Wever, liet hij in het midden en dat daar krijgen de linkse vrienden van ‘de sossen’ een beetje hoofdpijn van.

Kijk, daar hadden wij bij Apache deze week iets op gevonden. Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, haarwortelpijn.

U krijgt de pilletjes die u er vanaf zullen helpen, vlotjes thuisgestuurd als u ze gewoon via Farmaline koopt. Dat is dé Vlaamse onlineapotheek. Ze is wel in het Nederlandse Venlo gevestigd en is eigenlijk een gewone webwinkel in plaats van een apotheek, maar een kniesoor... Een kilootje paracetamol? No problem. Geen gezeur of gezaag.

Ereconsul in Tasmanië

En wie al die politici (en journalisten) maar een bende zageventen vindt, is onze ereconsul in Tasmanië. Paul de Moor heet de man en hij verdient zijn geld met de verkoop van omgezaagde bomen. Dat het gaat om bomen die je eigenlijk moet laten staan in Congo, is maar een detail.

Misschien kan hij er een boompje over opzetten met koning Filip die hem al een paar keer kwam bezoeken. De Moor is ook bestuurder bij de Antwerpse reder en trader Kreglinger. Die firma werd honderd jaar geleden schatrijk met de verkoop van rubber uit Congo. Daar weten ze in Laken ook alles van. Een van de bestuurders is trouwens een neef van de schoonbroer van Filip.

Misschien kan De Moor Jean-Pierre Bemba helpen om zich een weg door het Congolese woud te kappen richting Kinshasa. De man wil immers deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Zijn papa Jeannot Bemba was een tijdje voorzitter van de Zaïrese poot van Kreglinger. Ze kennen de weg daar, dus.

Tragisch

Voor wie dit allemaal een brug te ver lijkt, moeten de tragische gebeurtenissen in Genua écht lijken op een horrorfilm. Ook in Italië heeft iedereen “voor ’t zijn geschaard”. Het ingestorte Morandi-viaduct had al lang afgebroken moeten zijn. Maar in Italië raakten ze het niet eens wie dat moest betalen. Correctie: over wie wie moest betalen om ervoor te zorgen dat iemand anders het moest betalen.

Wedden dat Chris Van Camp vannacht weer geen oog dichtdoet.

LEES OOK