Via Letland reikt de macht van de Russische maffia tot in de top van de ECB (deel 2)


Parex, de Letse bank die gebruikt werd om obscuur Russisch geld te stallen, was de enige bank die door Letland werd gered tijdens de kredietcrisis van 2007-2008. Letland maakte zich in die tijd op om tot ...

In het kort

Nadat Letland had besloten om zwartspaardersbank Parex als enige bank te redden na de kredietcrisis, zit het land met een probleem: de staatsschuld loopt op, maar mag niet te veel stijgen wil het land tot de eurozone kunnen toetreden.

Op een geheime meeting in Riga in februari 2010 werd besloten dat Letland op een later tijdstip (te weten: na toetreding tot de eurozone) een groot aantal Parex-aandelen zou overnemen, tegen een vooraf bepaalde prijs. Die deal werd buiten de boeken gehouden.

De documenten over de deal doken in 2014 op, en minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem moest bekennen dat ze authentiek waren. Hij kon echter niet meedelen of andere landen in de eurozone ook zulke deals hebben gesloten.

De verplichting om dergelijke overheidsgaranties in de eigen boeken op te nemen, is in 2013 komen te vervallen. Het is daarom goed mogelijk dat Europese overheden veel omvangrijker garanties hebben afgegeven om hun banken bij te staan dan aan de buitenkant zichtbaar is.

Valdis Dombrovskis, de Letse premier onder wiens verantwoordelijkheid de geheime steun aan Parex werd geregeld, is inmiddels Eurocommissaris. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het redden van financiƫle instellingen binnen EU.

Lees ook deel 1 van dit verhaal.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelVia Letland reikt de macht van de Russische maffia tot in de top van de ECB (deel 2)
Auteur(s)Follow the Money
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=86881
Gepubliceerd 09 augustus 2018 @ 08:56. Met update op 10 augustus 2018 @ 09:48
Opgevraagd06 augustus 2020 @ 10:09
Klik hier om te printen