Grote consultancybedrijven ondermijnen Europese aanpak belastingontwijking


Wereldwijd lopen overheden jaarlijks miljarden euro’s mis door grootschalige belastingontwijking. Vaak is het één van de vier grootste consultancybedrijven ter wereld – PwC, Deloitte, KPMG en EY – die de constructie opzet. Tegelijk oefenen deze ‘Big ...

In het kort

Wereldwijd lopen overheden jaarlijks miljarden euro’s mis door grootschalige belastingontwijking. Vaak is het één van de vier grootste consultancybedrijven ter wereld – PwC, Deloitte, KPMG en EY – die de constructie opzet. Tegelijk oefenen deze ‘Big Four’ verregaande invloed uit op de (falende) Europese aanpak van belastingontwijking, blijkt uit onderzoek van Corporate Europe Observatory (CEO)

Opmerkelijk. Zo noemt CEO de vaststelling dat de ‘Big Four’ zo’n prominente rol mogen en kunnen spelen bij het bepalen van het Europese en nationale beleid rond belastingontwijking.

De non-profitorganisatie die onderzoek doet naar lobbywerk in de EU, stelt ook vast dat de ‘Big Four’ op verschillende manieren hun invloed laten gelden en erin slagen om maatregelen die belastingontwijking moeten aanpakken tegen te houden.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelGrote consultancybedrijven ondermijnen Europese aanpak belastingontwijking
Auteur(s)Jan Walraven
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=86395
Gepubliceerd 23 juli 2018 @ 08:33. Met update op 23 juli 2018 @ 08:46
Opgevraagd04 augustus 2020 @ 02:31
Klik hier om te printen