Er is meer dan één koe die Bles heet

14 juli 2018 Tom Cochez
highlander-cow-1472029095bBm
(Foto: Public Domain Pictures)

Zoals u dat intussen van ons gewend bent, surfen we graag mee op die zomerse positieve vibes. Al was het omdat we deze week ontdekten dat goed nieuws veel te maken heeft met ingesteldheid. Om niet te zeggen alles.

Zet je een donkere bril op? Of kies je lekker voor een roze?

highlander-cow-1472029095bBm
(Foto: Public Domain Pictures)

Vermogentje

Neem nu de Vlaamse politieke partijen. Die hadden nog nooit zoveel geld in kas als vandaag. N-VA heeft intussen zelfs een vermogentje aangelegd van 30 miljoen euro. Proficiat! En goed nieuws! Het is bovendien voor één keer echt de schuld van de sossen.

Of neem de bankapps waarmee de banken uw doen en laten minutieus kunnen volgen. Het biedt u toch maar mooi het voordeel dat de banken u een aanbod op maat kunnen bezorgen. Het is bovendien twee keer gewonnen, want Facebook verdient er ook nog een stuiver aan.

Ook voor kunstrovers is er heuglijk nieuws: België blijkt een draaischijf. En alsof dat niet volstaat: hetzelfde geldt voor smokkelaars van bedreigde diersoorten.

Idem voor farmabedrijven die mooi kunnen cashen door kopieën van hun weesgeneesmiddelen op de markt te brengen om zo voor vele duizenden euro's de ziekteverzekering te tillen.

N-VA heeft intussen een vermogentje aangelegd van 30 miljoen euro. Proficiat! En goed nieuws! Het is bovendien voor één keer echt de schuld van de sossen

Duivels

Maar eerlijk duurt het langst: er zit ook minder goed nieuws in de pipeline. Meer bepaald voor Google. Dat bedrijf zal aan Europees Commissaris Vestager straks een miljardenboete moeten betalen omdat het zich als een monopolist gedraagt.

Tot slot zijn er nog een paar verhalen waar zelfs wij geen positieve hoek aan gedraaid krijgen. Een Senegalese rapper die zijn landgenoten op de gevaren van de dodelijke tocht door de woestijn wijst, bijvoorbeeld.

Of een oproep om de 125 miljard euro die gevangen zit in pensioenfondsen aan te wenden voor klimaatvriendelijke investeringen. Dat is, hoe je het ook draait of keert, slecht nieuws voor fossiele bedrijven.

En dan zwijgen we nog over het boerkinidebat te veel.

Natuurlijk kunnen we ook niet om de vaststelling heen dat onze Rode Duivels jammerlijk en volledig onterecht ontbreken in de finale van het WK Voetbal. Uitgerekend nu zelfs Vlaams minister-president Geert Bourgeois - de hakken vers in de Groeningekouter geplant - hoopte op een overwinning van de Rode Duivels.

Oké, het was tegen Frankrijk. Maar toch, waar is de tijd dat de Brabançonne bij welmenende Vlamingen nog spontaan het braaksel tegen de huig joeg?

Gelukkig hebben we een gepaste remedie voor het geval u er uw slaap voor zou laten: de zomercolumn 'Zomernachtschade' van Chris Van Camp.

Tot genoegen!

LEES OOK