Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht

 Leestijd: 2 minuten1

Vinden jullie de nieuwe bril van Francken Theo nu ook al niet mooi misschien? Toch wel. We hebben hem zelfs uitgebreid gemonsterd op de gespecialiseerde nieuwssites en de conclusie op de redactievloer was eensluidend: zelden een slimmer montuurtje gezien.

Zo ziet u maar: als Francken Theo iets goed doet, dan zeggen we het ook.

Eveneens belangrijk deze week: de Regering De Wever bokst haar laatste zomerakkoord in elkaar. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht durven we het al eens te veronachtzamen, maar volgend jaar omstreeks deze tijd, hebben we er niet één maar wel twee verkiezingsavonden opzitten.

(Foto Caitlin Regan)

Dat wil zeggen: als de regering De Wever I het zo lang volhoudt. De dash is er al een tijdje uit en een gezamenlijk bezoekje aan Tomorrowland na een kumbaya-momentje, zoals vorig jaar, zit er niet meteen meer aan te komen.

Gelukkig maar, denken wij dan. De Regering Martens VI zag u in 1987, kort voor haar val, ook niet op Torhout-Werchter paraderen.

Dat noch Jean Gol, noch Leo Tindemans zot waren van Iggy Pop speelde ongetwijfeld een rol. Maar dat dertig jaar terug nog niet alles communicatie was evenzeer. Vandaag is alles wel communicatie. Zelfs, -en misschien wel vooral- datgene wat geen communicatie is.

Kat

Voor u daar te hard over gaat nadenken, hebben we het even over datgene waar deze week wel over werd gecommuniceerd. Neem nu het plan om langdurig gedetineerden die een sociale woning huren hun woning af te pakken.

Francken Theo heeft een mooie nieuwe bril gekocht. Zo ziet u maar: als Francken Theo iets goed doet, dan zeggen we het ook

Dat klinkt goed, behalve bij de mensen die er iets van afweten. Het is niet eens duidelijk hoeveel langdurig gedetineerden een sociale woning huren. Tien? Twintig? Of geen? Niemand die het weet. Laat staan de indieners van het voorstel.

Naar een beetje studie-ijver is het dezer dagen dan ook ver zoeken. Je moet er helemaal voor naar Antwerpen. Al blijkt het daar toch vooral om studie-ijver van het misleidende type te gaan: het college serveert er om de haverklap wetenschappelijke rapporten die de wetenschappelijke toets niet kunnen doorstaan.

De professor die dat allemaal netjes op een rijtje zette, staat straks op een kieslijst van sp.a? Jawel, maar als een kat muizen vangt, wat doet de kleur er dan toe?

Over de niet-communicatie wordt echter niet gecommuniceerd.

’t Is maar dat u het weet.

Fake News

Intussen blijkt er ook haar te staan op de ‘gratis’ energieconsulente die Test-Aankoop, samen met de ‘onafhankelijke energiemakelaar’ Enbro, in het leven heeft geroepen. Is Test-Aankoop nog een onafhankelijke waakhond die de consument beschermt? Of is het een ordinaire producent die zijn eigen product probeert te slijten?

Het antwoord op die vraag is alvast makkelijker vindbaar dan het verdwenen Libisch kapitaal dat in 2011 in ons land bevroren werd. ‘Fake News” grijnsde Didier Reynders toen er zo’n tien miljard euro van de clan Khadafi ribbedebie bleek. Helaas voor Reynders denken de Verenigde Naties er intussen anders over, en komen ze de verdwenen miljarden in ons land terug zoeken.

U leest daar minder over dan over de bril van Francken Theo? Dat kan. De middenklasse wordt in ons land  dan ook uitzonderlijk goed gesoigneerd. Net zoals de grote mediabedrijven. Als het ene al niet met het andere heeft te maken.

Gelukkig worden we straks wereldkampioen voetbal. Tous ensemble. Op de minister van sport na. Want Philippe Muyters? Die droomt in Argentinië honderduit van een Vlaamse nationale voetbalploeg.

Tot genoegen!

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid